Logo hetkrantje-online.nl
Advertorial

Tips om tijd te besparen op je boekhouding

  •   keer gelezen   Financieel

Leidschendam-Voorburg - Kost de boekhouding jou ook altijd meer tijd dan je lief is? Dan overweeg je mogelijk om het uit te besteden aan een accountant. Dit kan, maar besef je wel dat uitbesteden kosten met zich meebrengt. Als je hier niet op zit te wachten, moet je er toch echt zelf mee aan de slag.

Gelukkig zijn er de nodige manieren om tijd te besparen op jouw boekhouding. Probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten in deze tekst namelijk tips op een rijtje om tijd te besparen op de boekhouding.

1. Maak gebruik van boekhoudsoftware
Als ondernemer wil je waarschijnlijk zo min mogelijk kosten maken voor de boekhouding. Daarom gebruik je nu misschien nog Excel voor jouw boekhouding. Begrijpelijk, want dit programma staat tegenwoordig vaak op een computer. Als je tabbladen op de juiste manier inricht, kun je prima boekhouden in Excel. Zo kun je maandelijks jouw transacties en factuurbedragen invullen op het betreffende tabblad.

Wil je tijd besparen op de boekhouding? Dan is boekhouden in Excel niet de beste keuze. Je moet alle gegevens immers handmatig invoeren en dat kost veel tijd. Overweeg in dat geval boekhoudsoftware aan te schaffen. Waarom? Omdat deze software jou helpt bij de boekhouding. Zo kun je jouw zakelijke rekening vaak aan het programma koppelen. Hierdoor worden transacties automatisch ingelezen en hoef je ze niet meer handmatig in te voeren.

2. Kies voor online boekhouden
Boekhoudsoftware kan jou de nodige tijdwinst opleveren. Toch raden wij je niet aan de eerste de beste software aan te schaffen. Waarom niet? Omdat je eerst voor jezelf moet bepalen of je online of offline software wilt gebruiken. Wij raden een online programma aan. Zo’n programma heeft namelijk net wat meer mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld niet lastig om jouw zakelijke rekening aan deze software te koppelen. Daarbij komt dat je met een online boekhoudprogramma niet gebonden bent aan een vaste locatie. Met online software kun je jouw boekhouding ook thuis en op vakantie inzien. Ben je enthousiast? Klik hier en schaf vandaag nog een online boekhoudprogramma aan.

3. Digitaal in plaats van op papier
Van vroeger uit ben je misschien gewend om de boekhouding op papier te doen. In dat geval stop je jouw administratie in ordners. Op deze manier blijft jouw boekhouding overzichtelijk en dat is een prettige gedachte. Besef je wel dat een boekhouding op papier je onnodig veel tijd kost. Je moet immers alle facturen printen. Dit geldt ook voor het transactieoverzicht van jouw zakelijke rekening. Houd je een digitaal archief bij? Dan is dit niet langer nodig. Je verzamelt alle facturen en transactieoverzichten dan namelijk in een digitale map op jouw computer. Sla de gegevens bij voorkeur in de cloud op. Zodoende zijn ze veilig en bovendien kan jouw boekhouding dan niet verloren gaan.

4. Knip de boekhouding in kleine stukjes

Heb je een grote hekel aan boekhouden? Dan stel je dit mogelijk meermaals uit. Hierdoor moet je alles aan het einde van de maand of het einde van het kwartaal in één keer doen. In dat geval kost boekhouden jou ontzettend veel tijd. Wil je tijd besparen? Knip de boekhouding dan op in kleine stukjes. Ga er bijvoorbeeld wekelijks een paar uur mee aan de slag. Je bent weliswaar vaker bezig met de boekhouding, maar onderaan de streep levert dit je vaak (flinke) tijdwinst op.

Meer berichten