Afbeelding
Financiële tip

Vanaf deze maand: begrenzing aan overdrachtsbelasting voor starters

Financieel 244 keer gelezen

Leidschendam - Als je je eerste huis koopt en je bent tussen de 18 en 35 jaar, betaal je sinds begin dit jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dat scheelt 2% op de aankoopprijs, al gauw een paar duizend euro. Vanaf april is aan deze gunstige regeling wel een belangrijke voorwaarde gekoppeld: de woning mag maximaal € 400.000 kosten. 

Jonge huizenkopers maken massaal gebruik van hun vrijstelling. Dat zie je terug in het aantal hypotheekaanvragen door huizenkopers tot 35 jaar: sinds begin dit jaar zijn die gegroeid met 8%. Veel starters die eind 2020 een huis kochten, tilden de overdrachtsdatum over de jaarwisseling heen om ook geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Opvallend is ook dat Noord-Holland in januari en februari de grootste toename in het aantal hypotheekaanvragen laat zien vergeleken met vorig jaar. Dit percentage ligt op 21%, terwijl de gemiddelde hypotheek daar het hoogst is (€ 353.000). 

Starters zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting om hun mogelijkheden op de woningmarkt te vergroten. Huizenkopers van 35 jaar en ouder betalen 2% overdrachtsbelasting, en beleggers zelfs 8%. Doordat starters deze concurrenten kwijt zijn, maken zij meer kans op een betaalbare woning. De aanvullende voorwaarde van een maximale huizenprijs tot € 400.000 is helaas wel ongunstig voor jonge huizenkopers in de Randstad. Daar is het tekort aan starterswoningen het grootst en moet je als starter al flink overbieden om voor een huis in aanmerking te komen. En de verwachting is dat de huizenprijzen in de grote steden voorlopig nog blijven stijgen. 

Naast een leeftijds- en huizenprijsgrens kent de vrijstelling nog een paar voorwaarden. 

Zo mag je maar één keer gebruikmaken van de mogelijkheid om geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Daarbij maakt het niet uit of je al eerder een woning hebt gekocht. 

Een andere voorwaarde is dat je zelf gaat wonen in het huis dat je koopt. Ga je het verhuren of als vakantiewoning gebruiken? Dan betaal je zelfs 8% overdrachtsbelasting. En bij stellen van wie één partner ouder is dan 35, betaalt hij of zij 2% belasting over zijn of haar deel. Als koper heb je een Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig (te downloaden op www.rijksoverheid.nl) waarmee je aantoont dat je aan de voorwaarden voldoet. 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om je eerste huis te kopen? 

We gaan er graag met je voor zitten. Maak een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs voor een adviesgesprek – dat kan online, maar ook in onze vestiging!

De Hypotheker Leidschendam, Leidsekade 1a (aan de sluis) tel. 070 – 3 17 72 75.

Uit de krant