Afbeelding

Steeds meer jonge huizenkopers lenen aflossingsvrij

Financieel 297 keer gelezen

Leidschendam - De hypotheekrente is laag, de huizenprijzen zijn en blijven voorlopig hoog. Voor steeds meer starters op de woningmarkt blijken dit ideale omstandigheden om (een deel van) hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten - en daarmee hun maandlasten flink te drukken. 

De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder. Cijfers van De Hypotheker laten zien dat het aantal jonge huizenkopers dat in het eerste kwartaal van 2021 voor zo’n hypotheekvariant koos, met 14% is gestegen vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. In 2019 en 2020 samen was de groei zelfs 46%. Lage rente en (vooral in de Randstad) hoge huizenprijzen zijn de belangrijkste oorzaken voor die populariteit. Maar wat is een aflossingsvrije hypotheek eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over je hypotheekschuld en los je op de einddatum in één keer je lening af. De hele looptijd van je hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen. De aflossingsvrije hypotheek werd tot voor kort vooral gekozen door huizenbezitters die al eerder een (deels) aflossingsvrije hypotheek hadden. Zij kunnen hun hypotheek, als die van vóór 2013 is, dankzij het overgangsrecht meenemen in een nieuwe hypotheek mét behoud van toen geldende fiscale regels zoals de hypotheekrenteaftrek. En ze hoeven vaak minder te lenen, doordat ze de overwaarde van hun vorige huis kunnen inzetten bij de koop van een volgend huis. Dan kan een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek een interessant alternatief zijn voor een hypotheek waarbij je wél maandelijks aflost. 

Naast doorstromers kiezen ook steeds meer starters ervoor om hun hypotheekschuld niet maandelijks af te lossen, maar op te sparen tot het eind van de looptijd. Zij kunnen dan niet profiteren van hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel van hun lening, omdat dat deel geen eigen woningschuld met zich meebrengt. Veel jonge huizenkopers nemen dit nadeel voor lief en vinden het voordeel van lagere maandlasten belangrijker. 

Met een rentevaste periode van 20 jaar voor 1,9% zijn de maandlasten al € 100 lager bij een hypotheek van € 350.000 met een aflossingsvrij deel van 20%. Is dat deel in hetzelfde voorbeeld 50%, dan bespaar je elke maand maar liefst € 259 vergeleken met een volledige annuïteitenhypotheek. Wel gaat een (deels) aflossingsvrije hypotheek in tegen het streven van de overheid om de hypotheekschuld te laten dalen. Er zitten ook risico’s aan. Zo moet je aan het eind van de looptijd genoeg geld hebben om je complete hypotheekschuld af te lossen. En in de toekomst kunnen de huizenprijzen dalen en de hypotheekrente stijgen.

Benieuwd of een aflossingsvrije hypotheek voor jou een goed idee is?  

We gaan er graag met je voor zitten. Maak een afspraak met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs voor een gesprek – dat kan online, maar ook in onze vestiging!

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam

Uit de krant