Afbeelding

Private lease regels verder aangescherpt; houd rekening met lagere maximale hypotheek

Financieel 752 keer gelezen

Leidschendam - Handig, een auto via private lease! Als je dat vindt, ben je lang niet de enige. Maar ben je van plan om een huis te kopen of je hypotheek aan te passen tijdens de looptijd van het private lease contract? Dan is het verstandig om de nieuwe wet- en regelgeving na te gaan. Per 1 april 2022 is de bestaande regelgeving op de schop gegaan en voortaan wordt het volledige leasebedrag meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Deze verandering kan ervoor zorgen dat je tot wel tienduizenden euro’s minder kan lenen. 

Private autolease is populair. En dat is niet zo gek, want een private lease contract geeft diverse voordelen. Met private lease word je geen eigenaar van de auto die je rijdt. Je beschikt dus over een (nieuwe) auto zonder gedoe en zonder risico’s op onverwachte garagekosten. Als je least, hoef je niet eerst genoeg spaargeld op te bouwen om een auto te kopen en je bent meteen mobiel. 

Maar leasen heeft ook nadelen. Het is meestal kostbaar om het contract tussentijds aan te passen als je omstandigheden veranderen en het is duur als je relatief weinig rijdt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat private autolease ook een flinke impact heeft op het maximale leenbedrag als je een woning wilt gaan kopen of als je je hypotheek tussentijds wilt aanpassen. Sinds 2016 wordt een deel van het leasebedrag namelijk als schuld geregistreerd bij het Bureau voor Kredietregistratie (BKR). Een geldverstrekker ziet private lease als een financiële verplichting, waardoor het een negatieve invloed heeft op de maximale leensom. Je kunt dus door je private-leasecontract minder geld lenen voor je hypotheek. 

Maar wat is de uiteindelijke impact? Dankzij de nieuwe regeling die per 1 april 2022 is ingegaan, wordt het volledige leasebedrag meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Dit was eerst nog 65 procent. De meeste geldverstrekker gaan uit van de werkelijke last die er maandelijks wordt betaald. Even een rekensom: Je hebt een partner en verdient een modaal jaarinkomen van gezamenlijk 60.000 euro en je kiest voor een leaseauto van 350 euro per maand met een looptijd van 60 maanden. Zonder private lease is je maximale hypotheek 268.074*. Met private lease is je maximale hypotheek 195.900 euro, dit scheelt maar liefst 72.174 euro ten opzichte van de maximale leensom zonder private lease. Hierdoor kan het zo zijn dat je droomhuis aan je neus voorbij gaat. Dat is een risico dat je niet wilt lopen, toch? 

Toch worden veel mensen niet over dat risico voorgelicht als ze een leasecontract afsluiten. Daarom vertellen wij het. De Hypotheker heeft liever niet dat haar klanten voor onverwachte tegenvallers komen te staan. Dus overweeg je om je auto via private lease te gaan rijden? Maak eerst even een afspraak met een adviseur op onze vestiging. Dan brengen we de consequenties voor je hypotheek in kaart, nog vóórdat je het leasecontract afsluit. En als je private-leasecontract een struikelblok blijkt bij het kopen van een huis? Dan denken onze adviseurs graag met je mee voor een oplossing. Zo kan in sommige gevallen het contract overgenomen worden door familie of vrienden of kan het contract worden afgekocht mits je voldoende spaargeld hebt. We denken graag met je mee. 

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam 

*gebaseerd op de leennormen van 2023, met een rente van 4,13 procent, 10 jaar vast NHG.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant