Arnold Brans is opgegroeid in de Voorburgse wijk Park Leeuwensteijn (foto: Inge Koot).
Arnold Brans is opgegroeid in de Voorburgse wijk Park Leeuwensteijn (foto: Inge Koot).
RAADSLID VAN NU

Arnold Brans gaat voor ouderenbeleid

Gemeente 370 keer gelezen

Voorburg - De aftrap van deze nieuwe rubriek wordt gedaan door de nestor van de gemeenteraad en VVD-raadslid Arnold Brans. Met zijn 78 jaar is hij ruimschoots het oudste raadslid.

Door Inge Koot

"Ik had de keuze om achter de geraniums te gaan zitten of mij verdienstelijk te maken voor de gemeente", vertelt Brans lachend. Na de hele commotie rondom de annexatie eind vorige eeuw waarbij Leidschenveen werd geannexeerd door Den Haag heeft Brans zijn VVD-lidmaatschap opgezegd. Maar zijn interesse in de politiek heeft hij hervonden en na een aantal jaar heeft hij zich toch weer verbonden aan de liberale partij met idealen die stroken met de ideeën van Brans. Brans kwam opnieuw in aanraking met de gemeentepolitiek ten tijde van de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Schakenbosch. Hij woont tegenover deze locatie. "Ik heb toen heel veel mensen leren kennen. Zelfs minister Asscher is bij mij op bezoek geweest."

Brans is tot zijn pensionering verkoopdirecteur bij een multinational geweest. Een heel andere werkomgeving dan de politiek. "Dat is wel erg wennen", zegt Brans. "Politici spreken een andere taal en het is vaak erg langdradig. En dan al die afkortingen. Bijvoorbeeld KPP. Dan moet je ook maar net weten dat daarmee de nieuw te bouwen wijk Klein Plaspoelpolder bedoeld wordt."

De eerste periode bestaat voor Brans uit veel luisteren en veel dossierkennis opdoen. "Politici krijgen vaak het verwijt dat ze niet luisteren. Ik houd van zaken simpel en concreet maken en goed luisteren naar wat de inwoners zelf willen. Dus niet de mensen voor de gemeente maar de gemeente voor de inwoners. Ik denk daarbij dat mensen uit het bedrijfsleven net een andere kijk op de politiek hebben. Ik zeg niet dat ze beter zijn dan ambtenaren, maar ze doen de dingen wel vaak anders. Vanuit die gedachte wil ik me graag inzetten voor onze prachtige gemeente."

Het ouderenbeleid staat bij Brans op nummer 1. "Ik wil dat de ouderenkrant weer op papier verschijnt. Daarnaast moeten er voldoende voorzieningen zijn voor ouderen nu zij steeds langer thuis blijven wonen. Neem bijvoorbeeld de Rijnlandlaan waar 48 appartementen gebouwd gaan worden. Ouderen zouden daar voorrang moeten krijgen."

In ruimtelijke ordening is Brans zijn hele leven al geïnteresseerd. Mede omdat hij zelf vaak is verhuisd en zelf een huis heeft laten bouwen. De mooiste wijk in de gemeente vindt Brans Park Leeuwensteijn. "Ik ben in deze wijk opgegroeid en in mijn leven vier keer naar deze wijk terug verhuisd", aldus een lachende Brans. "Nu woon ik naar mijn zin in Leidschendam, maar je weet maar nooit of ik er nog een keer terugkeer."

De VVD heeft zich in verkiezingstijd duidelijk uitgesproken over het afvalbeleid. Dit moet anders en beter. Het elke week ophalen van vuil vindt Brans daarbij heel belangrijk. Maar ook het ophalen van grof vuil. "Voor oudere mensen zonder computer is het onduidelijk hoe dit momenteel werkt." Daarnaast ergert Brans zich aan de rotzooi die inwoners op straat zetten en vuilniszakken die bij ondergrondse containers worden geplaatst. "Dit moet opgelost worden. Mensen moeten daarin opgevoed worden. Zwaar handhaven kan daarbij een middel zijn." Brans is vanuit de fractie van de VVD het aanspreekpunt voor de wijken Prinsenhof, De Heuvel, Amstelwijk, Schakenbosch en Duivenvoorde.

Uit de krant