Lommeroord aan de Veursschestraatweg, anno 1929.
Lommeroord aan de Veursschestraatweg, anno 1929.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Buitenplaats Lommeroord gesloopt

Historie 906 keer gelezen

Leidschendam - Van de vele buitenplaatsen die Veur rijk is geweest heeft Lommeroord ongetwijfeld nog wel een apart plaatsje bij de oude Veurenaren. Het riante onderkomen stond vanouds aan de Straatweg onder de gemeente Veur, wat later de Voorburgseweg ging heten. Na de verbouwing van 1907 ging het landgoed verder onder de naam Carolinenhof. 

Door: F.J.A.M. van der Helm

Aan het einde van de 19e eeuw veranderde het aloude landgoed Lommeroord diverse malen van eigenaar. De Voorburgse notarisklerk Johann Heinrich Hoffmann probeerde de buitenplaats op een veiling te slijten voor zijn cliënt Michel Hendrik Twes, maar dat ging niet gemakkelijk. De vermogende Twes dacht in 1899 een koper te hebben gevonden in de persoon van de Hagenaar Evert Jan van Gorkum, doch hij haakte af omdat hij de koopsom van een kleine 30.000 gulden niet rond kon krijgen. Het landgoed was schitterend gelegen en in redelijke staat van onderhoud.

Hofpleinlijntje
Lommeroord had niet alleen een gunstige ligging lang de Straatweg, maar was ook gelegen bij een toekomstige halte van de elektrische tram naar Den Haag en Rotterdam, zoals in de advertentie stond. Hiermee werd het latere Hofpleinlijntje bedoeld. Het landgoed ademde een vredige rust uit en was voorzien van een grote boomgaard met wel honderd vruchtenbomen, een moestuin met twee vijvers met een rustiek bruggetje erover en voorzien van een fraaie decoratieve rotspartij. Verder stonden op het landgoed een koetshuis, een stal maar ook een druivenkas, een oranjerie en een volière voor kippen plus nog een verwarmde kas, die de koper zelf kon inrichten. Het was een schitterende plaats om heerlijk met kinderen te vertoeven.

Luxe
Het huis zelf loog er ook niet om. Het bevatte negen merendeels grote kamers, waarvan er vier op de begane grond. Daarnaast was er een luxe badkamer, een provisiekamer en buitenom een waranda en twee serres om zomers volop van de zon te genieten. Op de eerste etage zien we een balkon en onder het huis loopt een kelder. Kortom een luxe huis dat van alle gemakken was voorzien en dat op een oppervlakte van 2 are.

In maart 1900 kwam er een nieuwe eigenaar in de vorm van vrouwe Andrée Jeanine Dinande Jacqueline Lehman de Lehnsfeld (1841-1900). Zij was weduwe van predikant en theoloog dr. Herman Laatsman. De weduwe legde de lieve som van ƒ 31.500 op tafel voor Lommeroord. De predikantenvrouw heeft niet lang van het landgoed kunnen genieten aangezien ze op 6 juni van dat jaar al kwam te overlijden. 

Er werd opnieuw gezocht naar een eigenaar, waardoor het landgoed uiteindelijk in handen kwam van Pieter Lensvelt uit Scheveningen. Hij is de man die een einde maakte aan het verouderde landgoed Lommeroord. Hij liet het pand slopen, verbouwen en aansluiten op het elektriciteitsnet. Het werd een compleet ander huis met de naam: Carolinenhof. Het pand is in 1985 gesloopt.

Mail voor reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant