De plaquette op het bordes van het Voorburgse raadhuis in de Herenstraat.
De plaquette op het bordes van het Voorburgse raadhuis in de Herenstraat.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Bezuidenhout bedankt Voorburg na Tweede Wereldoorlog met plaquette

Historie 905 keer gelezen

In 1947 werd er op het bordes van het Voorburgse raadhuis in de Herenstraat een gedenksteen onthuld uit dankbaarheid van de vele Bezuidenhouters moesten vluchten tijdens het bombardement. Duizenden angstige vluchtelingen uit Den Haag vonden in Voorburg een dankbaar heenkomen.

Door F.J.A.M. van der Helm

Terwijl in Den Haag negen Duitse militairen werden gefusilleerd wegens het stelen van noodrantsoenen en de oorlog op zijn einde raakte, kwam op 3 maart 1945 het verschrikkelijke bombardement dat grote delen van het Bezuidenhout en het centrum van Den Haag in vlammen deed opgaan.

Enkele foto’s en filmbeelden herinneren ons aan deze catastrofe. Het bombardement door de geallieerde vliegers kostte zeker 550 mensen het leven en vele honderden raakten gewond. De inwoners van het getroffen gebied hadden de schrik goed te pakken. Het is eigenlijk onbeschrijflijk wat een mens dan meemaakt. Huis en haard kwijt zijnde, sloegen de bewoners massaal op de vlucht. Ze lieten het Bezuidenhout, waar zij bijna de hele oorlog hadden doorgebracht, brandend achter. Tussen de rokende gebouwen en ingestorte huizen trokken de Bezuidenhouters de wijk uit. Bang voor wat nog meer komen zou.

De stoet vluchtelingen ging over de Laan van Nieuw Oosteinde naar Voorburg. Met kinderwagens en karretjes vol in de haast bijeengeraapte kleinoden en kleding trokken de getroffenen massaal naar Voorburg in de hoop onderdak te vinden. Uiteindelijk ontving Voorburg 18.700 vluchtende Bezuidenhouters op een bevolking van 28.000. Dat was dus een ontzettend grote belasting voor de hele Voorburgse gemeenschap.

De Voorburgse burgemeester handelde de zaken keurig af en liet de nieuwe inwoners allemaal inschrijven. Vaak waren ze niet in het bezit van geld of legitimatie, dat bij de ramp was verbrand of in allerijl was achtergelaten. De vluchtelingenstroom vroeg het uiterste van de gemeentelijke organisatie. Vluchtelingen werden bij Voorburgers ondergebracht. Veel inwoners van Voorburg hadden vanuit de verte het vreselijke bombardement gadegeslagen en leefden ontzettend mee met de zwaar getroffen inwoners van het Bezuidenhout.

Na de invasie vanuit Den Haag werd gepoogd om de slachtoffers onder te brengen in omliggende gemeenten. De burgemeester vreesde dat bij een nieuwe ramp de situatie niet hanteerbaar zou zijn met het grote aantal nieuwe inwoners. Ook werd de komst van de angstvluchtelingen die nog wel een huis hadden, onder de loep genomen. Waar kon werden deze lieden teruggestuurd. Het einde van de oorlog was gelukkig inzicht en weldra werd er in de straten feest gevierd.

Anderhalf jaar na het bombardement kwamen (voormalige) Bezuidenhouters op het idee om een waardig geschenk te geven uit dank voor de hartverwarmende opvang door Voorburg. Zij lieten een herdenkingsplaquette maken door de Voorburgse beeldhouwer Albert Termote.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant