Steffen en het rijtje waar de veteranen woonden (foto Ruud Steffen).
Steffen en het rijtje waar de veteranen woonden (foto Ruud Steffen).

Veteranen uit dezelfde straat in Voorburg

Historie 417 keer gelezen

Voorburg - Hoe vaak zal het zijn voorgekomen dat drie buurjongens zijn uitgezonden naar Nieuw-Guinea en dat ze pas op latere leeftijd ontdekken dat ze er met zijn drieën hebben gezeten? Daar is maar één geval van bekend. Oud-Voorburger Ruud Steffen, inmiddels woonachtig in Zwolle, maakte deel uit van dit trio.

Ruud Steffen, geboren in januari 1939, woonde in de Witte de Withstraat in Rotterdam. De straat werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Steffen en zijn ouders kwamen via meerdere evacuatieadressen op 20 mei 1941 terecht in de Jacques Perkstraat te Voorburg.

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea maakte deel uit van Nederlands-Indië, maar was eind 1949 buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië gebleven. Het ‘laatste stukje Indië’ werd vanaf 1950 inzet van een slepend conflict tussen Nederland en Indonesië. In de periode 1950- 1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in het toenmalige Nederlands Nieuw – Guinea. Het kwam geregeld tot gevechten. Nederland droeg het gebied in oktober 1962 over aan de VN die het weer aan Indonesië overdroeg. Tussen 1950 en 1962 zijn ruim 100 Nederlandse militairen omgekomen in Nederlands Nieuw-Guinea.

Telefoontje na 60 jaar
Steffen kreeg, nadat ze elkaar ruim 60 jaar niet hadden gezien, een telefoontje van Stef Giebel. Na de hernieuwde kennismaking bleek dat Giebel ook bij de mariniers had gediend en ook in Nieuw-Guinea gelegerd was geweest. Daarmee bleken niet twee maar drie jongemannen die elkaars directe buren waren geweest in Nieuw-Guinea hadden gediend. Want van Henk Luijt (al 20 jaar geleden overleden) wist Steffen al dat die in Nieuw-Guinea gestationeerd was geweest.

Navraag leerde Steffen dat er geen ander geval bekend is van drie Nieuw-Guinea-gangers uit een straat. Wat het volgens hem helemaal bijzonder maakt, is dat de Jacques Perkstraat een kleine straat is met maar veertien woningen.

Steffen ging in 1959 naar Manokwari. Hij liep daar vele patrouilles met onder anderen sergeant der mariniers Hakkenberg, drager van de militaire Willemsorde. In zijn Guinea-tijd liep Steffen driemaal de vijfdaagse tocht naar het Angi-meer.

Henk Luijt ging in 1959 naar Fak Fak en heeft daar als seiner-telegrafist zijn tijd doorgebracht.
Stef Giebel heeft in zijn periode in Nieuw-Guinea (1961 / 1962) deelgenomen aan meerdere gevechtsacties. Daarvoor is hij geëerd met een extra ster op zijn herinneringskruis.

In 1968 is Steffen verhuisd naar Zwolle, waar hij in 1990 nauw betrokken is geweest bij de Start van het COM (Contact Oud Mariniers). Hij heeft daar onder andere het contactblad opgezet dat vele jaren heeft bestaan en door ruim driehonderd oud-mariniers altijd zeer gewaardeerd is geweest.

Uit de krant