Herman Pleij zal als gastspreker een ongetwijfeld boeiende voordracht houden over verleden en heden van Voorburg (foto: Het Sprekersburo).
Herman Pleij zal als gastspreker een ongetwijfeld boeiende voordracht houden over verleden en heden van Voorburg (foto: Het Sprekersburo).

Historische Vereniging viert 30-jarig bestaan

Historie 491 keer gelezen

De Historische Vereniging Voorburg bestaat 30 jaar en viert dat met tal van activiteiten voor de leden. De afsluiting vindt plaats op donderdag 23 november, vanaf 19.15, in de Oude Kerk in de Herenstraat. Daar zal professor Herman Pleij als gastspreker een voordracht houden over verleden en heden van Voorburg.

Voorzitter van de HVV, Renier van Geloven (1963) vertelt over de missie en activiteiten van de Historische Vereniging. “Als vereniging willen wij het bestuderen van de geschiedenis van Voorburg bevorderen en de kennis op een aansprekende manier onder de aandacht brengen. Dat doen we via onze boeken, via www.historischeverenigingvoorburg.nl en via lezingen, excursies, tentoonstellingen etc. Zo hebben we vorig jaar een toneelstuk over Spinoza naar Voorburg gehaald en we dit jaar een 17e-eeuwse klucht op het toneel gebracht met de toneelgroep van het Gymnasium Novum. Anne Jacobs had de oude tekst daarvoor hertaald naar modern Nederlands.”

Hij vervolgt: ”Als u vraagt welke historische gebeurtenis in Voorburg voor mij het meest interessant is, dan denk ik aan ons boek Troublente tijden. Daarin wordt over een Voorburgse compagnie geschreven die in het rampjaar 1672 ten strijde trok.”

De Historische Vereniging Voorburg probeert door middel van boeken en tentoonstellingen de belangstelling voor de Voorburgse geschiedenis te stimuleren. “Mooie voorbeelden zijn het prachtige boek in 2018 over De Vliet langs Leidschendam en Voorburg en eerder al hebben we de canon van Voorburg gepubliceerd”, vertelt Van Geloven. “Die is ook via onze website te raadplegen.”


Ook voor de HVV, zoals voor zoveel andere verenigingen, is het een uitdaging om steeds weer nieuwe jonge leden te vinden, en daarnaast om nieuwe vrijwilligers enthousiast te maken. Van Geloven: “Ik zou bijvoorbeeld graag weer de werkgroep Verteld Verleden nieuw leven inblazen. Er is nog veel te vertellen en er zijn heel veel (oudere) Voorburgers die de geschiedenis van nog niet zo heel lang leden kunnen beschrijven in boeiende persoonlijke verhalen. Ook zouden we graag een of meer vrouwen in he bestuur verwelkomen. Mensen die interesse in onze vereniging hebben, kunnen de website bekijken, daar kun je veel informatie vinden en lid worden. Dat kan ook door een e-mail te sturen aan info@historischeverenigingvoorburg.nl.”

“We zullen boeken blijven maken en uitgeven, dat staat als een paal boven water, maar we willen ook graag meer en interactiever publiceren via de website”, laat de voorzitter weten. “We blijven de Stichting Stolpersteine ondersteunen en ook in de toekomst blijven we graag samenwerken met erfgoedpartners uit Leidschendam-Voorburg. Zo maken we het voor iedereen in deze gemeente mogelijk om van de historie van deze prachtige gemeente kennis te nemen. Dat alleen al is een feest waard.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant