Kop van het Buitengewoon Politieblad van 7 februari 1930.
Kop van het Buitengewoon Politieblad van 7 februari 1930.

Historisch leven aan de Vliet: De moord op Kees van der Drift

Historie 1.036 keer gelezen

Stompwijk - De onopgeloste moord op Kees van der Drift heeft heel wat pennen van lezers in beweging gebracht. De brutale moord op de Voorburgse middenstander in manufacturen in 1930 was ook niet zomaar wat! Van diverse kanten is nog eens benadrukt hoe Stompwijk en Voorburg op zijn kop stonden bij deze tragische gebeurtenis. De heer Kraijenbrink had zelfs nog een deel van het Buitengewoon Politieblad bewaard.

Door: In dat politieblad loofde de burgemeester van Leidschendam een beloning uit van ƒ 200,- wanneer iemand het moordwapen kon vinden. Later kwam ook de Haagsche Courant met een beloning van maar liefst ƒ 500,-. Dit alles geeft aan hoe groot de commotie was in de plaatsen langs de Vliet. Maar ook de betrokkenheid was groot. Het aantal tips liep tegen de honderd. En ze werden allemaal door het politieteam nagetrokken. Aan de lantaarnpalen kleefden oproepen aan eenieder die de bewuste vrijdagavond van 10 januari tussen 19 en 21 uur op de Westvlietweg tussen de Kerkbrug en de Wijckerbrug was geweest, zich te melden.

Tips
Tussen de vele tips zaten eenvoudige bruikbare mededelingen, maar ook verslagen zoals die van chauffeur Hagebeuk, die met zijn wagen om ruim 18.30 betreffende avond twee wielrijders had zien fietsen, waarvan één met een groot pak. "De ander met een gevlokte overjas".Vanwege de duisternis en beperkte verlichting van lantaarns kon hij de gezichten niet meer herkennen. Het waren goedbedoelde tips, maar zo schaars aan degelijke, relevante informatie, dat de politie er weinig verder meekwam.

Signalement
Toen de politie enkele tips kreeg over onbekende mensen uit de buurt, ging er een vaag signalement de deur uit. Twee mannen van rond de dertig jaar met een slappe hoed, waarvan de ene persoon circa 15 cm korter was dan de ander. De ene had een smal bleek gezicht en de andere een bol gezicht bij een kort gezet postuur. Om het wat "duidelijker" te maken, werd aan het vage signalement toegevoegd: "beide mannen maakten den indruk werklieden te zijn". Het hoeft niemand te verbazen dat een dergelijke daderomschrijving weinigzeggend is. Ook de tip van een onbekende die verklaarde dat Jan Jansen uit Wilsveen een automatisch revolver bezat werd nagetrokken. Hij had het in 1929 gekocht van ene Van Oosten uit Veur, maar had keurig een vergunning en het wapen was nog steeds in zijn bezit en hij kon het de verbaliserende agent tonen.

Dreggen
Een vrijend stelletje had die avond "Au, au,.... Au" gehoord, en zag vervolgens twee fietsers weg rijden. Het leverde allemaal weinig bruikbaar materiaal op. Tot het politieonderzoek behoorde ook het zorgvuldig dreggen van het Rijn-Schiekanaal (de Vliet) met behulp van een blokmagneet met 32 permanente hoefmagneten. Zonder enig relevant resultaat. Nog steeds heeft niemand enig idee wat het motief was van de laffe moord op Kees van der Drift uit Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant