Afbeelding

Van der Valk koopt De Gouden Leeuw in Leidschendam

Historie 626 keer gelezen

Leidschendam - Bij Van der Valk en de Gouden Leeuw denken de meesten van ons aan het restaurant in Voorschoten van de welbekende horecafamilie. Maar wat te denken van Joost van der Valk die in 1763 een etablissement in Leidschendam koopt dat eveneens de naam de Gouden Leeuw draagt? Meer dan 250 jaar geleden. Wat was dat voor aankoop?

Door F.J.A.M. van der Helm

De familie Van der Valk woont al eeuwen in deze omgeving. Het is een grote familie. Van huis uit allemaal katholiek. Zoals in iedere familie had het ene gezin het beter dan de andere. Over de financiële gesteldheid van Joost van der Valk is niet met zoveel woorden te schrijven. Wel is zeker dat hij ondernemend was en redelijk gefortuneerd.

Dam
De Gouden Leeuw van destijds was echter niet in Voorschoten te vinden maar stond aan de noordzijde van de Dam 'bij de duiker'. We spitten in de geschiedenis. In 1701 was er al sprake van een zeer oude herberg die in handen was van de familie van Arie Jansz Sterre. Het was aanvankelijk een eenvoudige tapperij. Geen poespas. De voorbijgaande man kon er zijn natje en zijn droogje vinden. Er was een eenvoudige paardenstal aanwezig om als stalling te dienen voor de vervoermiddelen van de gasten. De maaltijden waren sober, maar voldoende voor de werkende man van die tijd.

Hoogeveen
Na de familie Sterre kwam de familie Hoogeveen de herberg bestieren. De ambitieuze Daniël Gerritsz Hoogeveen was de drijvende kracht achter de herberg in de eerste helft van de 18e eeuw. Hij liet een kolfbaan aanleggen ten oosten van de herberg. Ook kwamen er schuren bij. Na het overlijden van Daniël Hoogeveen werd zijn dochter Cornelia, die gehuwd was met Huibert Broekhuizen de nieuwe bazin. Ze bouwde, kocht en verkocht. Zo zien we dat in 1750 'een nieuw opgetimmerd huisje met erf en zomerhuisje' door haar voor 650 gulden werd verkocht aan Arie Pietersz Voorveen. In 1753 verkocht ze het 'hechte en sterke huis zijnde een zéér welgelegen en neringrijke herberg genaamd de Gouden Leeuw' compleet met twee kolfbanen en een stal. De riante herberg bezat een werf om personen met rijtuigen te ontvangen. Met de transactie was een bedrag van 3.000 gulden gemoeid.

Ondergang
De nieuwe eigenaar van de goedlopende herberg werd Pieter van der Wilk, die het bedrijf tot 1763 bestierde. Van uitbreidingen was geen sprake. Eén kolfbaan bleek afgestoten te zijn wanneer Joost van der Valk de herberg overneemt. De prijs die Van der Wilk krijgt was gelijk aan die waarvoor hij het in 1753 had aangekocht. Van der Valk zag de herberg achteruitgaan. Het aantal klanten daalde fors. Wanneer Joost komt te overlijden staat zijn vrouw er alleen voor. Zij schijnt haar handel te hebben gestopt wanneer het robuuste huis met erf in 1792 wordt verkocht. Dit keer dus geen succes voor de familie Van der Valk!

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant