Logo hetkrantje-online.nl
Zwembad De Vliegermolen te Voorburg (archieffoto).
Zwembad De Vliegermolen te Voorburg (archieffoto).
Historisch leven aan de Vliet

Zwembad de Vliegermolen

  •   998 keer gelezen   Historie

Voorburg - Zwemmen in het oude buitenbad van de Vliegermolen. Wie heeft er geen leuke herinneringen aan deze heerlijke zomerse gebeurtenis? Het was of de zon vroeger altijd scheen in die prachtige zomervakanties, waar maar geen einde aan leek te komen. Soms ging je dagen achter elkaar naar het zwembad of de zee (aflevering 16).

Door F.J.A.M. van der Helm

De bad- en zweminrichting nabij de oude Vliegermolen was een product van de jaren '30. Het bestond uit een degelijk entreegebouw, dat nog dienst deed in de jaren '70. De ingang is met de komst van de nieuwbouw verschoven. Wat bleef was de van ver riekende chloorlucht. Ongetwijfeld had het zwembad al de nodige verbouwingen ondergaan omdat het zwemmen steeds populairder werd. Tijdens de zomervakanties zocht de jeugd massaal verkoeling in het buitenbad. Op zo'n warme zomerdag was je voor een gulden de hele dag onder de pannen.

Apenhok
Het zwemmen was heerlijk, ofschoon je de cementlaag op de bodem goed kon voelen. Als je je tenen erop afzette, dan schuurden ze pijnlijk. Nee, geen mooie vloertegeltjes, dat deden ze toen nog niet. En omkleden, ja, dat was in het grote apenhok en dan de kleren en schoenen allemaal aan een slim hangertje in de garderobe. Het was gezellig druk in het water. Twee bassins: het diepe met de hoge duikplank en een bad dat langzaam opliep van 40cm tot 1.60m of 1.80. Rondom de glijbaan was het altijd spectaculair druk. De jongens en meiden vochten zich op de trap een plaatsje naar boven. Gillen, krijsen én plezier maken de hele dag. Badmeesters hielden overal toezicht en floten geregeld iemand uit het water die aan het klieren was.

Moeders
Jongens, die onderwater doken en probeerden zo ver mogelijk te zwemmen. Kleine vormen van wedstrijdjes en vermaak. In het bad met de glijbaan waren veel moeders met kleine kindjes die de zaak blokkeerden. Het leek je allemaal weinig te deren. De dag vloog voorbij. En eenmaal uitgespeeld in het water, was er die heerlijke zonneweide. Of was hij nou zo groot omdat met kinderogen de hele wereld groter aandoet? De badhanddoek werd uitgerold en zonnen maar.

Exota
De tijd dat je brood meenam van huis liep langzaam ten einde. Het moderne gezin kocht wel een hapje bij de snoeptent. Het was immers vakantie! Er stond zo'n snoeptentje waar je voor een stuiver of een dubbeltje zoveel heerlijks kon uitzoeken. Trek- en duimdrop, droppoeder, dropsleutels, spekkies noem maar op. Het was allemaal betoverend lekker voor een kind. En dan een flesje prikkelende Exota, waarbij je kon kiezen uit 6 verschillende kleuren. Wat een feest was dat! Het was altijd duwen en trekken bij dat snoeptentje. Al die halfnatte lijfjes dicht tegen elkaar, maar dat leek niemand te deren. Wel had iedereen een bloedhekel aan die wespen die ook hun deel van de zoetwaren kwamen opeisen! Ongetwijfeld heeft ieder zo zijn eigen herinneringen!

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Meer berichten