Afbeelding

Historisch leven: Fataal ongeluk Pleuntje

Historie 356 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het verkeer is drukker en sneller geworden. Langs de volle wegen staan verkeersborden, lichten en signaleringen. Dit allemaal om ongelukken te voorkomen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in het rustige verkeer van de 19e eeuw kon een dodelijk ongeval ontstaan.

Door F.J.A.M. van der Helm

Naast de eeuwenoude trekschuit kwam in de 19e eeuw het verkeer over land steeds meer in opkomst. Belangrijke wegen werden bestraat opdat ze ook bij langdurige regenval niet in een modderpoel zouden veranderen. De mobiliteit ging snel vooruit, waardoor het straatbeeld in de 19e eeuw helemaal werd bepaald door paard en wagens, boerenkarren, handkarren en voetgangers. Naast de chique koetsen in allerlei gradaties voor de elite, was er ook de handige tilbury. Dit was éénassig overdekt rijtuig waarmee snel en efficiënt verplaatst kon worden. Zoiets was handig voor een dokter of een gegoede boer.

De Veurse Apolonia Vijverberg, zoals de officiële naam van Pleuntje luidde, was inmiddels negen jaar weduwe van Simon van den Bosch, toen ze in 1865 voor een boodschap naar Den Haag moest. Ze kreeg spontaan een lift aangeboden van één van de jongens van de familie Ruigrok. Even aarzelde ze, omdat ze niet gauw in andermans tilbury plaatsnam, maar uiteindelijk nam ze het aanbod aan. De 70-jarige vrouw beklom met enige moeite de wagen en samen gingen ze op pad. Het was augustus en de reis leek voorspoedig te verlopen. Ze reden over het Oosteinde, Veur uit en verder Voorburg in.

En toen gebeurde er iets vreselijks. Nabij de Wijkerbrug struikelde het paard plotsklaps waardoor de bok een stuk naar beneden kantelde. Pleuntje viel voorover en kwam met een klap op straat te liggen. Ruigrok zat als eerste voorover haar gebogen. Onmiddellijk kwamen boeren en burgers op het ongeval af. Pleuntje bleef liggen en kermde wat. Een boerenknecht legde een stevige doek onder haar hoofd en een meid maakte haar gezicht nat met water. Er werd een dokter bij gehaald, maar het mocht allemaal niet meer baten De weduwe overleed een half uur na de fatale valpartij. Inmiddels was het halve dorp uitgelopen en nieuwsgierig werd er geïnformeerd wat er was gebeurd en wie het was. Triest werd rondverteld dat het om de weduwe Pleuntje van den Bosch ging.

De familie was bekend. In Veur waren talrijke gegoede boerenfamilies te vinden, die hun boerderij hadden op de uiterst vruchtbare geestgronden. De familie Van den Bosch was één van deze welgestelde families. Haar man Simon van den Bosch (1788-1856) was zoon van Pieter van den Bosch en Willempje van Haastrecht. Wederom zo'n oud boerengeslacht uit deze omgeving.

Simon had zijn vrouw helemaal uit Zandambacht gehaald, diep in het Westland. In 1822 gaf Apolonia Vijverberg (1795-1865) hem haar jawoord. Het echtpaar ging boeren te Veur. En ze hadden samen een goed leven. Weldra werd de 70-jarige begraven na een onverwacht einde.

Mail voor meer info en reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant