Het station Voorburg-Leidschendam van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij.
Het station Voorburg-Leidschendam van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Inbraak in station

Historie 745 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Eind februari 1934 vond een brutale inbraak plaats in het treinstation Voorburg-Leidschendam, waarbij grote schade werd aangericht. De buit was aanzienlijk. Het station was eigendom van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij, die een goed renderende lijn onderhield op het traject Rotterdam-Den Haag en zo verder naar Scheveningen (aflevering 37).

Door F.J.A.M. van der Helm

Zondagmorgen ontdekte een brugwachter de inbraak in het stationsgebouw als eerste. Bij aankomst constateerde hij dat de deur van het station openstond en de geforceerde deuren kwamen verdacht over. In een roes liep hij het kantoor van de stationschef in, waar alles overhoop was gehaald. Bureauladen lagen omgekeerd op de grond en kasten waren opengebroken. De gordijnen waren door de daders dichtgetrokken om ongezien hun gang te kunnen gaan. De ravage maakte een beangstigende indruk op de brugwachter. Het was eenzaam te midden van de weilanden. Gelukkig kwam spoedig de politie ter plaatse, die met het onderzoek begon. De eerste kerkgangers zagen het tafereel uit de verte en hoorden later van de inbraak.

De één meter hoge brandkast bleek te zijn verdwenen. Het was een loodzware kast die je niet zomaar op je rug tilt. Op de plek waar hij had gestaan, lag veel gruis en verpulverde verf- en metaalresten. Daarnaast liep een sleepspoor naar buiten. Kennelijk konden de inbrekers de stalen kast niet open krijgen en wilden ze hem mogelijk meenemen om thuis open te breken. De inbrekers moeten sterke kerels zijn geweest, die zware gereedschappen konden hanteren. Uiteindelijk hebben ze de kluis door het weiland gesleept, dat grensde aan de groenteveiling. Daar hebben ze hem opengebroken. De buit was gering en bedroeg ongeveer 110 gulden. De treinkaartjes hebben ze niet meegenomen. Vervolgens hebben ze de brandkast in de Vliet gegooid in de hoop dat niemand hem zou vinden. De zware kist is later door de politie op het droge gebracht.

Terwijl een verzekeringsinspecteur de schade opnam en de politie met de reconstructie begon, controleerden medewerkers van de Spoorwegmaatschappij wat er allemaal nog ontbrak. Geluk bij een ongeluk was de avond ervoor nog 200 gulden met de laatste trein naar Rotterdam gebracht. Bij de juist gearriveerde stationschef zat de schrik er goed in.

Door de politie werd vastgesteld dat de inbraak tussen 1 en 6 uur 's nachts moet hebben plaatsgevonden. De Voorburgse politie ging er vanuit dat de inbrekers met een roeibootje de Vliet over zijn gestoken en vervolgens door forcering van het buitenslot het gebouw zijn binnen gekomen. Bij roeibootverhuurder A. Vlak werd een onbekend oud herenrijwiel gevonden, waarmee de daders vermoedelijk zijn gekomen. Met een speurhond werd geprobeerd de route van de daders te volgen, maar dat liep dood. De inbrekers zijn gevlucht via het onbewoonde landgoed Leeuwensteijn, waar de roeiboot werd teruggevonden. Verder ontbrak van de daders ieder spoor en werd getuigen verzocht zich te melden.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant