Aan het slot van de middag toog het gezelschap naar het Diaconessenhuis.
Aan het slot van de middag toog het gezelschap naar het Diaconessenhuis.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Juliana bezoekt Voorburg

wo 14 feb 2018, 17:00 Historie 689 keer gelezen

Voorburg - Enkele dagen voor de Koninginnedag in 1966 was het zover: Koningin Juliana bracht voor het eerst een officieel bezoek aan Voorburg. Het moest een informatieve dag worden voor de vorstin, maar voor de Voorburgse bevolking ook een gedenkwaardige dag. Het programma was afwisselend, inspannend en door functionarissen van het hof geheel goedgekeurd en voorbereid. Het werd een succes.

Door F.J.A.M. van der Helm

Op 26 april 1966 kwam Juliana een bezoek brengen aan Voorburg. Het ganse gemeentebestuur had zich op het raadhuis verzameld. Burgemeester Feith (1916-1982) voorop, die de laatste protocollaire instructies kreeg van mr. Jan Klaasesz (1907-1997), commissaris der Koningin in Zuid-Holland. Juliana had er zin in. Caroline, de 5-jarige dochter van de burgemeester mocht de koningin bloemen aanbieden, die Juliana allervriendelijkst in ontvangst nam. Vervolgens ging het gezelschap het raadhuis in waar de burgervader uitgebreid verhaalde over de voorzieningen in Voorburg en de positie van zijn gemeente ten opzichte van de grote buurman Den Haag. Koningin Juliana luisterde aandachtig.

Terwijl de 13-jarige dochter van de wethouder de koffie presenteerde aan het koninklijk gezelschap, onderhield Juliana zich met enkel raadsleden. Vriendelijk, geduldig en wat onbeholpen vroeg ze de bestuurders het hemd van hun lijf. Gezellig was het zeker en Juliana lachte af en toe bescheiden. Na haar handtekening te hebben geplaatst in het gulden boek, begaf het gezelschap zich vervolgens naar het Sint Maartenlyceum, waar het schoolbestuur hen opwachtte. Het was daar een drukte van belang. De leerlingen en leerkrachten keken aandachtig naar het hoge gezelschap en zwaaiden enthousiast. Het zangkoor van de school zong een liedje en Juliana had het gevoel een dagje uit te zijn. In de gymzaal werden haar enige verfrissingen aangeboden. Rector Arnold vertelde de koningin over nieuwbouwplannen van de school en de goede naam van het lyceum. Voor iedereen was het een heuglijke dag, maar Juliana had nog meer op het programma staan. Af en toe werd ze vriendelijk gevraagd verder te gaan, maar daar gaf de vorstin niet om. "Ik ben toch te gast", zei ze tegen de hofdame.

De volgende halte van de tocht door de gemeente, was het aloude gebouw van het Huygensmuseum. Wederom handen schudden. Oud-burgemeester Noteboom gaf ook acte de présence. Hier werd een kleine lunch gebruikt, waarbij Juliana ontspannen toeluisterde, sprak en at. Tevreden trok de vorstin aan haar sigaret (was het niet Roxy?). Een voordracht en rondleiding volgde. De sfeer was uitermate ontspannen zo vlak voor de dag dat ze 57 zou worden. Aan het slot van de middag toog het gezelschap naar het Diaconessenhuis, waar Juliana en passant ook nog een vriendin opzocht. Zo was ze hè. Eerst een officiële ontvangst en daarna ging ze haar eigen weg, waarbij ze extra veel aandacht had voor de kinderafdeling. Was u er ook bij in 1966?

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl
 

Uit de krant