Effatha vestigde zich in 1926 op het Voorburgse  terrein van de landgoederen Hoekenburg en Arentsburgh (foto: pr).
Effatha vestigde zich in 1926 op het Voorburgse terrein van de landgoederen Hoekenburg en Arentsburgh (foto: pr).
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

'Effatha' een begrip

Historie 4.324 keer gelezen

Voorburg - Het Christelijk Instituut Effatha is nog steeds een begrip in Voorburg en ver daarbuiten. Vele dove kinderen danken hun opleiding aan het instituut dat zich in 1926 vestigde op het Voorburgse terrein van de landgoederen Hoekenburg en Arentsburgh. De drijvende kracht achter Effatha was professor Lucas Lindeboom (1845-1933).

Halverwege 1925 kocht het bestuur van het doofstommeninstituut Effatha, voor de som van ƒ 90.000,- ruim 20.000 m2 land, dat gelegen was op Hoekenburg en Arentsburgh, om een school en internaat te bouwen. Het instituut was destijds afkomstig uit Dordrecht, waar het sinds 1902 gevestigd was aan de Gravenstraat. De historie van het instituut gaat echter verder terug. In 1888 was predikant Lucas Lindeboom de medeoprichter van het instituut Effatha, dat naast dove kinderen ook blinde kinderen moest opleiden. Tot het laatste ideaal is het nooit gekomen. De beginjaren waren moeilijk en het instituut had geen eigen gebouw; de kinderen kregen les bij Lindeboom thuis. Met vier doofstomme kinderen begonnen, telde de school in 1910 37 leerlingen.

Mei 1926 werden de school en het internaat met een dankdienst in de hervormde kerk van Voorburg feestelijk in gebruik genomen. De belangstelling was groot: naast het college waren ook de minister van Onderwijs en de directeur van het befaamde katholieke doveninstituut te Sint-Michielsgestel aanwezig.

Het schoolgebouw was voortreffelijk en bestond uit kleine klasjes die uitermate geschikt waren voor dit type individueel onderricht. De garage van het voormalige landgoed werd gebruikt voor gymzaal en ook handenarbeid was daar ondergebracht. Het landgoed kende veel ruimte voor sportvelden en had tevens een eigen moestuin waar de kinderen al lerend konden werken. De school had een internaat dat enigszins op de groei was gekocht. Eventueel kon er een etage bovenop gebouwd worden. Jongens en meisjes gescheiden uiteraard. De slaapzalen, speel- en eetkamers op Arentburgh waren uitstekend ingericht met goede sanitaire voorzieningen. Het internaat had bij de opening zo'n 90 leerlingen, terwijl er plaats was voor 120.

Het onderwijs aan doven had ook zo zijn eigentijdse vernieuwingen. Zo werd de gebarentaal aanvankelijk ten strengste verboden en moesten kinderen door mondnabootsing proberen klanken te produceren. Met hun hand aan het strottenhoofd van de docent, moesten ze dan de juiste vibratie voelen overeenkomstig de bijbehorende klank.

In 1927 kwam koningin Emma een kijkje nemen bij het nieuwe instituut. In 1966 zou haar kleindochter Juliana dat voorbeeld volgen. Beide vorstinnen waren diep onder de indruk van de manieren van onderwijs en vormen van recreatie. In 2000 verhuisde Effatha naar een nieuw onderkomen in Zoetermeer. De school is diverse malen gefuseerd en richt zich op kinderen met auditieve beperkingen waaronder doven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant