Vrijwilliger Bob Commerell van Huygens' Hofwijck (foto/tekst: Dick Janssen).
Vrijwilliger Bob Commerell van Huygens' Hofwijck (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Bob Commerell?

Human Interest 255 keer gelezen

Voorburg - "Soms kom ik bij Hofwijck aan en doe de deur open met mijn eigen sleutel en voel me net Constantijn Huygens die thuis komt in de 17e eeuw". Aan het woord is Bob Commerell (72). Hij is een van de vele vrijwilligers van museum Huygens' Hofwijk en Museum Swaensteyn in Voorburg.

Bob beschouwt Hofwijck een beetje als zijn tweede huis. Hij is ook zeer enthousiast over Hofwijck en Huygens. "Het is hier heel stijl- en sfeervol. Ik heb hier zelfs mijn 70e verjaardag nog gevierd."

Bob is een geboren en getogen Hagenaar, al woonde hij zo'n 26 jaar in Leidschendam. Hij was leraar lichamelijke opvoeding, maar vanwege last van zijn rug is hij daarnaast geschiedenis gaan studeren, waarvoor hij zijn MO-akte haalde. "Uiteindelijk ben ik gewoon LO blijven doen en ongeveer 15% van mijn tijd geschiedenis", geeft hij aan. Toen hij stopte met werken, wilde hij nog wel wat gaan doen bij het Mauritshuis of het Gemeentemuseum in Den Haag of iets dergelijks, maar daar waren zij net aan het verbouwen. Via een collega kwam hij bij Hofwijck terecht, waar hij nu 3 jaar vrijwilliger is en rondleidingen geeft.

Hij moest zich wel even inlezen en rondleidingen van collega's volgen, maar hij was al vrij snel gewend. "In Nederland is Christiaan Huygens nog relatief onbekend, terwijl veel buitenlanders vaak meer van hem afweten dan zijn eigen landgenoten. Als Huygens in deze eeuw had geleefd, had hij misschien wel twee Nobelprijzen gewonnen", meent Commerell. " Alleen hier in Hofwijck hebben we al zo'n 22 boeken staan met allemaal uitvindingen. Hij ontwikkelde de telescoop en vond het slingeruurwerk, de stoommachine en de buskruitmotor uit. Astronaut André Kuipers is ook een groot idool van Huygens. Vlak nadat hij in de ruimte was geweest kwam hij met zijn medeastronauten - een Rus en een Amerikaan - ook naar Hofwijck, want daar is de ruimtevaart begonnen."

Bob, ondertussen druk doorkletsend alsof hij bezig is aan zijn zoveelste rondleiding, heeft het prima naar zijn zin in Hofwijck. Hij doet op een drukke dag soms wel zes rondleidingen. "Het is vreselijk leuk en ik heb er de tijd voor. Het zijn ook allemaal verschillende groepen. Er komt echt van alles langs; dan weer een groep van het Bronovo Ziekenhuis, dan weer van de Hogeschool Utrecht, dan weer een groep ambtenaren van Buitenlands Zaken, vervolgens de Rotaryclub en morgen weer een groep kunsthistorici. Je ontmoet veel mensen. Daarnaast komen ook veel kinderen langs. Een bezoekje aan Hofwijck is opgenomen in het Cultuurmenu, dus alle groepen 7 van de basisscholen in Leidschendam-Voorburg komen langs."

Dat brengt hem wel op het feit dat er momenteel vrijwilligers hard nodig zijn, zowel in Hofwijck, als in Museum Swaensteyn, dat tevens VVV Informatiepunt voor de gemeente Leidschendam-Voorburg is. Het gaat om gastvrouwen en – heren, die bezoekers ontvangen, kaarten en artikelen in de winkel verkopen, uitleg geven over de audiotour en iedereen voorzien van een kopje koffie of thee. Maar ook mensen die assisteren bij een ontvangst met koffie/thee en gebak, een lunch, een hightea of een borrel, of een huwelijk.

Daarnaast zijn er mensen nodig, zoals Bob, die op een enthousiaste manier rondleidingen en museumlessen geven aan jong en oud. Voor deze functie krijgt men een interne opleiding. "Je hoeft echt geen geschiedenis gestudeerd te hebben", voegt Bob toe. "Als je Huygens' Hofwijck van Henk Boers en Kees van der Leer hebt gelezen, een beetje onze bijbel, dan ben je al een heel eind." Verder is er een grote groep tuinvrijwilligers waar Hofwijck altijd mensen voor kan gebruiken. Bob kan het vrijwilligerswerk in ieder geval aanbevelen. "Het is hier heerlijk kleinschalig. Je kent elkaar allemaal en met de vrijwilligers onder elkaar heerst een geweldige sfeer. Ik ben dolblij dat ik dat allemaal nog mag meemaken."

Wie interesse heeft om vrijwilliger te worden, kan zich melden via info@hofwijck.nl, of info@swaensteyn.nl.

Uit de krant