Harry van Tol; actief op diverse vlakken.
Harry van Tol; actief op diverse vlakken.
Vrijwilliger in het zonnetje

Harry van Tol

Human Interest 187 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Vrijwilligerspunt zet af en toe een vrijwilliger 'in 't zonnetje'. Deze vrijwilliger wordt voorgedragen door een persoon of een organisatie. Uw aanmelding voor een vrijwilliger in 't zonnetje is van harte welkom bij info@vrijwilligerspunt.nl of bel 070-3370377.

Door Liesbeth van den Ende

De zomer is eindelijk doorgebroken in Nederland als ik bij de familie Van Tol aanbel. Willy Jansen heeft de man des huizes, Harry van Tol, voorgedragen voor de vrijwilliger in 't zonnetje. Willy lijdt aan het Usher syndroom en Harry gaat regelmatig met haar 'op stap'. Als we aan de koffie zitten in het zeer sfeervolle huis van Harry, wil hij eerst wat kwijt: "Er zijn zoveel mensen die wat voor een ander doen, waarom moet uitgerekend ik nou 'in 't zonnetje'?" De reden dat hij toch meewerkt aan het interview, is omdat Willy dit geïnitieerd heeft en daar wil hij niet aan voorbij gaan.

Willy en Harry hebben elkaar leren kennen via Harry's vrijwilligerswerk voor de kerk. "Eén keer in de 5 weken heb ik 'autorijdienst'. Dan rijd ik mensen naar en van de kerkdienst die niet in staat zijn zelfstandig naar de kerk te komen. En zo ontmoette ik Willy".Willy heeft Usher: een ziekte met beperkingen in horen en zien. Deze aandoening is progressief, waardoor het horen en zien steeds verder achteruit gaan en uiteindelijk tot volledige doofblindheid kan leiden. Willy woont zelfstandig maar is afhankelijk van anderen als zij naar buiten wilt. Harry haalt Willy wekelijks op en samen wandelen ze zo'n 1,5 uur. Ook fietsen ze op de tandem en laatst zelfs een keer met de duo-fiets van wijk- en dienstencentrum De Plint. "Al lopend en fietsend delen we 'lief en leed'. Het is een zeer waardevol contact voor me gaan worden, ik leer veel van Willy. Vind het zo bijzonder hoe zij in het leven staat. Dat is mijn leermoment".

Beroepsmatig heeft Harry 41 jaar in het onderwijs gewerkt. In Leidschendam is hij begonnen bij de 5e Christelijke basisschool, nu de Trampoline geheten. "Daar werkte ik samen met een zeer goede vrouwelijke collega en zij is inmiddels 43 jaar mijn vrouw!" glundert Harry. Na een studie Engels is Harry geswitcht naar het Oranje Nassaucollege in Zoetermeer, waar hij als leraar, conrector en directeur gewerkt heeft. Zijn management portefeuille was personeel, beheer en organisatie. Tot zijn pensioen heeft Harry op deze school gewerkt.

Sindsdien is Harry zeer actief in vrijwilligersland. Zo heeft hij twee jaar gezongen voor ouderen met andere vrijwilligers bij de Sonneruijter. Ook is Harry medeorganisator van het wekelijkse terras van de Kruisheuvelkerk op de Burg. Roeringlaan, waar iedereen van mei tot september welkom is om een kop koffie of thee (en zo nu en dan een lunch) te halen. Sowieso doet Harry veel vrijwilligerswerk in de Kerk. En sinds 4,5 jaar is hij 2 keer per week vrijwilliger bij het Hospice het Vliethuys. Daar helpt hij mee om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken: een praatje maken, een maaltijd verzorgen, koffie/thee zetten, van alles en nog wat.

Het dienstverlenende zit Harry in het bloed: "Er komt altijd van alles en nog wat op mijn pad. Ik ben handig en als er geklust moet worden, pak ik dat op. Bij de kerk, in het hospice maar ook privé bij de (klein)kinderen. Speelgoed kapot? Dat repareert opa wel", vertelt Harry lachend. Trots vertelt hij over zijn dochters, zoon en hun gezinnen. Iedere week komen de kleinkinderen een dag (deel) bij oma en opa. In de vele verhalen die Harry vertelt, loopt een rode draad: "Door mijn vrijwilligerswerk ontmoet ik mensen die te maken hebben met zoveel tegenslagen, afhankelijk zijn en desondanks zo positief in het leven staan. Ik realiseer me dat ik een bevoorrecht mens ben. Het vrijwilligerswerk brengt me veel: Je doet het voor een ander maar zeker ook voor jezelf".

Een bijzonder mens, waarop je niet snel tevergeefs een beroep doet. Zoveel is me wel duidelijk geworden tijdens dit boeiende gesprek. Wat me opvalt, en wat nu ook weer met Harry bevestigd wordt, is dat vrijwilligers zich vaak en op veel verschillende fronten inzetten. Petje af hiervoor!

Uit de krant