
Stichting Duurzaam: ‘Wat is centrale groenzone in LV ons waard?’
Ingezonden 896 keer gelezenLeidschendam-Voorburg - De centrale groenzone in Leidschendam-Voorburg loopt van de noordhoek van Vreugd en Rust naar Schakenbosch. In Den Haag is de in het verlengde van de centrale groenzone op de grens met Voorburg gelegen strook langs de Broeksloot benoemd als een belangrijke ecologische verbindingszone. Dit werd o.a. duidelijk bij een natuurwandeling die daar zaterdag door actieve bewoners en de AVN werd georganiseerd.
In onze gemeente wordt volgens Stichting Duurzaam LV versterking van natuur in de centrale groene zone bemoeilijkt door nieuwbouw met steeds groter wordende bouwvlakken: “De ecologische verbinding wordt er eerder onderbroken dan versterkt. Dit is te zien op meerdere plekken in deze zone, zoals de Van Ruysdaellaan, de Ardea locatie, Schakenbosch en bij ideeën om meer te bouwen bij Hestar en sportpark Duivesteijn.”
Stichting Duurzaam LV zoekt het gesprek met ontwikkelaars en de gemeente om deze ongunstige trend te bespreken en om dit om te buigen. Op de van Ruysdaellaan is er o.a. een dialoog met de ontwikkelaar over de ecologische kwaliteit van de (vanzelfsprekende) herplant van bomen en de bescherming van bestaande bomen rond het terrein. De ontwikkelaar stelt zich hiervoor ook open. De gemeente heeft daarbij ook een grote rol bij het toezicht op de herplant en de bescherming van bestaande bomen. “De ontwikkelaar heeft van de gemeente een groot bouwvlak ter beschikking gekregen, waardoor voor de bouw sloten tijdelijk moeten worden gedempt voor een bouwweg die bedreigend dicht langs de nog wel te handhaven gemeentebomen loopt”, is Duurzaam LV van mening en pleit voor een bredere discussie met en in de politiek.
De Stichting stelt met name voor dat bouwvlakken kleiner zouden moeten worden bij nieuwbouw. “Herplant van bomen op het dak van een parkeergarage is beter dan traditionele parkeerplaatsen, maar een gebouw met een daktuin is van mindere waarde dan grondgebonden natuur; bosgrond is veel belangrijker voor alles wat leeft in de natuur dan een daktuin. Ook duurt het 20 jaar, voordat herplant dezelfde natuur- en klimaatwaarde heeft als bestaande bomen.”
Het voorstel is om ontwikkelaars in LV van begin af aan richtlijnen mee te geven over welk deel van een perceel natuurlijke tuin moet blijven of worden om zo de leefbaarheid en de biodiversiteit in onze groene woongemeente te behouden en te versterken. Op de Van Ruysdeallaan wordt het verlies aan ca 5000 m2 terrein buiten het bouwvlak in de centrale groen zone door de ontwikkelaar gecompenseerd met 15000 euro groen in de omgeving. “De politiek is aan zet om te bepalen of dit is hoe we hier mee om willen gaan en wat de natuur in de centrale groenzone waard is voor de huidige en toekomstige generaties bewoners”, aldus de Stichting Duurzaam.