Logo hetkrantje-online.nl

‘Laat iemand zijn talenten ontwikkelen’

  •   keer gelezen   Ondernemer in Beeld

Hoeveel mensen zijn er wel niet die een talent bezitten dat door allerlei omstandigheden zelden of nooit tot uiting komt? De vreugde en de voldoening zijn enorm als dit echter wel lukt. Maar dan moeten de omstandigheden, of bijvoorbeeld ondernemers, wel meewerken om mensen hiertoe een kans te geven. Wies van Etten, een gepassioneerde kunstenares, is zo’n ondernemer. Op experimenterende wijze biedt ze mensen de helpende hand om hun schilderstalent verder te ontwikkelen. Het resultaat is dan ook indrukwekkend en bijna onvoorstelbaar.

De entree in het atelier van Mawieschilderkunst mag er overigens al zijn. Dit geldt niet alleen voor de ruimte aan de Uhlenbeckstraat nr. 1, maar ook voor een aantal portretschilderijen. Eigenares Wies van Etten is er in geslaagd om mensen op een fascinerende wijze weer te geven. Opvallend is wel dat de portretten geen glimlach bevatten. “Maar dit is een bewuste keuze,’’ zegt Wies. “Het is juist boeiend om hun gevoelens op een bepaalde manier weer te geven. Juist als iemand even niet lacht, dan kun je zien wat voor gevoelens er zijn en hoe een persoon in het leven kan staan.’’

Hart en nieren

Wies van Etten raakt helemaal gepassioneerd als we het over de kunstwerken hebben. Hier spreekt dan ook een schilderes in hart en nieren. “Ik heb van mijn hobby en passie mijn werk gemaakt,’’ vertelt de Voorburgse. “Het is toch geweldig om hier iedere dag mee bezig te zijn? In mijn atelier maak ik dynamisch abstracte werken en zogenaamde bezielde portretten. In krachtige robuuste kleurenexposities zie je dat ik op gedoceerde wijze iets opbouw tot het moment dat de emotie tot uiting komt. Mijn portretten worden overigens geïnspireerd door foto’s.”

Cursussen

Om iedereen de kans te geven is Wies van Etten een aantal jaren geleden gestart met het geven van cursussen, die op diverse dagdelen worden gegeven. Zo’n opleiding kenmerkt zich door het uitnodigen om los te komen van de zogenaamde vaste patronen. “Enerzijds kunnen die aangeleerd zijn, anderzijds door ideeën die men heeft van hoe het moet zijn”. Tijdens de cursus wordt volop geëxperimenteerd met technieken, kleuren, structuren, vormen en materialen”, aldus Wies van Etten. “Ook kan er gewerkt worden in (pan)pastel. Alle materialen die men nodig heeft, zijn bij ons tegen een kleine vergoeding te verkrijgen. Wie houvast nodig heeft, kan aan de hand van het jaarthema werken. Wie juist een eigen weg wil volgen, wordt uitgenodigd om dat zeker te blijven doen. Ik vind het belangrijk dat iedereen het gevoel krijgt het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Begeleiding is heel individueel en naar behoefte, waardoor het mogelijk is zowel als beginner en als vergevorderde mee te doen. Input van de cursisten wordt gewaardeerd en gestimuleerd, dat maakt de cursus alleen maar meer waardevol”.

Exposities

Dat de aanpak van Wies wordt gewaardeerd, blijkt uit de vele enthousiaste reacties van de cursisten. Ze houdt dan ook exposities van hun werken. “Dit is een happening op zich. Familie, bekenden en dierbaren komen dan de kunstwerken bewonderen. Soms is dat ook best emotioneel, want ze wisten niet dat hun dierbare hiertoe in staat zou zijn”.

Jaarthema’s

Wies van Etten werkt overigens met jaarthema’s. In het verleden waren dit bijvoorbeeld het werelddeel Afrika, erotiek en dieren. De cursus van 2011/2012 zal in het teken staan van lucht en bomen. “We geven de cursus op verschillende dagen in de week”, zegt Wies, die op de woensdagmiddag les geeft in het Dorpshuis in Stompwijk. De cursusduur loopt van september tot juli 2012. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website www.mawieschilderkunst.nl, of bellen met Wies via de nummers 070- 386 57 52 en 06-2111 3867. Er worden ook verschillende keren per jaar workshops gegeven. Tevens is er een mogelijkheid om cadeaubonnen te kopen voor een schilder- of tekenles. Bij Mawieschilderkunst kan men gebruikmaken van de ooievaarspas.

Meer berichten