Logo hetkrantje-online.nl

'Succesvol hulpmiddel MKB en onderwijs'

  •   keer gelezen   Ondernemer in Beeld

Leidschendam - Ouders, kinderen en leerkrachten kunnen vanaf nu gratis ‘mindmappen’. Dit wordt beschikbaar gesteld door de Leidschendamse Claudia Boon, die deze innovatieve manier van studie-ondersteuning aanbiedt via haar bedrijf ‘Business in Balance’.

“Een elektronische mindmap kun je gebruiken als persoonlijke werkomgeving en om het werken in je bedrijf of op school te ondersteunen,’’ aldus Claudia Boon, die er ook een gratis uitleg bij geeft.

”De reden is dat veel kinderen moeite hebben met lezen of het tot zich nemen van een bepaalde leerstof. Via deze methode kunnen we hen daarmee echt helpen. Een aantal schooldirecties en leerkrachten heeft het inmiddels uitgeprobeerd. Ze zijn werkelijk razend enthousiast. Het gaat om de Basic versie die gratis is te downloaden. ’’

Kinderen die moeite hebben met het vak ‘Begrijpend lezen’ of zich goed op de CITO-toets willen voorbereiden, kunnen via het mindmappen hierop oefenen. “Een mindmap (spreek uit: maintmep) is een kaart van informatie die is geordend in onderwerpen en deelonderwerpen rond een centraal thema,’’ leg Claudia Boon uit.

De informatie kan de vorm hebben van teksten, plaatjes of verwijzingen naar multimedia en andere programma’s. Het proces van het maken van een mindmap kan helpen bij het uitvoeren van processen zoals analyseren, plannen en organiseren en bij leren en het onthouden. Kortom, het is multifunctoneel en iedereen kan er mee aan de slag.’’

Tony Buzan

De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan is de bedenker van deze in Nederland nog vrij onbekende methode. Zijn idee werd geïnspireerd door sciencefictionboeken zoals die van de schrijvers A.E. van Vogt en L. Ron Hubbard.

Zijn belangrijkste argument hiervoor was dat traditionele artikelen er van uitgaan dat de lezer de tekst van links naar rechts en van boven naar onder doorloopt. Maar in de praktijk blijkt dat het oog de pagina niet lineair bekijkt. Buzan ontwikkelde zijn theorie in de jaren zestig en creëerde er een enorme belangstelling voor, door in samenwerking met de BBC, een serie televisieprogramma's te maken.

Eenvoudig

“Mindmaps worden zowel in een werkomgeving als in het onderwijs gebruikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het brainstormen, ontwerpen, organiseren, samenvatten, notuleren, presenteren en leren,’’ stelt Claudia Boon.

“De mindmap is er ook om ideeën te noteren. Voor presentaties kan het dan nog gedetailleerder worden uitgewerkt. Een elektronische mindmap heeft hierbij als voordeel dat deze eenvoudig kan worden aangepast en hergebruikt. Dit kan helpen om de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen te beschrijven en vervolgens te ordenen."

"Het is daarom ook een handig hulpmiddel bij de organisatie van (sport)evenementen of het houden van bijeenkomsten. Een mindmap kan namelijk ook worden gebruikt om acties te plannen.’’

Claudia Boon is zelf overigens gecertificeerd om er mee aan de slag gaan. Hetzelfde geldt voor haar collega’s met wie ze door heel Nederland nauw samenwerkt.

MKB

“We werken veel voor het MKB in Leidschendam- Voorburg en Den Haag,’’ zegt Claudia Boon. “Veel ondernemers hebben behoefte om hun organisatie eens goed door lichten of om op een andere wijze te gaan werken. Mindmapping is hiervoor een dankbare tool, die inmiddels in Amerika, Azie en Engeland zeer populair is."

"In Nederland is het nog een vrij onbekende methode. Maar mijn bedrijf bestaat inmiddels vier jaar. Ik constateer dan ook dat deze werkwijze steeds meer gaat worden gebruikt. We bieden iedereen aan om er gratis kennis mee te maken."

"Via onze website www.businessinbalanceonline.com vindt men op de homepage een knop ‘Tony Buzan’. Als hierop wordt geklikt kan het programma gratis worden gedownload. Als mensen er niet uitkomen, dan kunnen ze me altijd bellen via het mobiele nummer 06- 112 994 62 of het nummer van ons kantoor in Leidschendam: 070- 33 529 08.’’

Meer berichten