"Je gaat het pas zien, als je het door hebt", aldus Mike Soyer. foto: Bart Bakker

‘Juiste hulpverlening is niet eenvoudig’

Ondernemer in Beeld 807 keer gelezen

Voorburg - Fysiotherapie Mike Soyer is onlangs zijn derde vestiging gestart aan de Broekslootkade in het voormalige koffiehuis ‘De Brievenbus’. Achter dit bijzondere pandje uit 1933, een voormalig transformatorhuisje, steekt een bijzonder familie- en ondernemersverhaal.

"Mijn vader Wim Soyer heeft hier meer dan 40 jaar gewerkt”, zegt Mike Soyer. “Dit gebeurde eerst met bloemenkiosk ABC en verreweg het langste met het koffiehuis. Op de brug heb ik overigens als kind van zes jaar kerstbomen verkocht. De locatie roept dan ook allerlei gevoelens op. We zien het daarom als een eerbetoon aan mijn vader om in dit pand een fysiotherapiepraktijk te starten".

Het pandje is volledig onder architectuur gerenoveerd, gemoderniseerd en in combinatie met de locatie is het prima geschikt voor fysiotherapeutische hulpverlening. “Het grappige is dat het steenformaat van het oude gedeelte, het zogenaamde Hilversumsformaat, en de specifieke manier van voegen verwijst naar de architect Dudok”, aldus Mike Soyer. “Daarbij spreekt het ons aan dat hiermee een historisch Voorburgs pandje in stand is gebleven”.

Sportpraktijk

Fysiotherapie Mike Soyer is een praktijk die in 1987 startte als een kleine sportpraktijk in Voorburg-Noord. In 1989 verhuisde de praktijk naar de Parkweg en in 1992 ontstond een tweede locatie aan de Vinkenborghlaan 4 in Leidschendam.

“De groei was er verantwoordelijk voor dat we in 1996 van de Parkweg naar de Rembrandtlaan 52a verhuisden”, vertelt Mike Soyer, die in de afgelopen 25 jaar een goede naam opbouwde. "We hebben een uitstekend team en alle specialisaties in huis om cliënten weer snel op weg te helpen. Inmiddels hebben we een bestand van 10.000 cliënten. Dit betekent dat ongeveer vijftien procent van de inwoners van Leidschendam-Voorburg bij ons in de praktijk zijn geweest. Bij toeval is er nu een derde vestiging bij gekomen. Het geeft een speciaal tintje dat mijn zoon Jordany het team komt versterken en in het pandje van zijn opa gaat werken. Toch voel ik mij in zijn geheel geen ondernemer, maar een vakidioot binnen een prachtig vak waarbij je mensen echt kunt helpen. In onze praktijk richten we ons op individuele hulpverlening. Ik ben geen voorstander van groepstherapie. Vaak verwatert hierbij de aandacht en fysiotherapie is een vak waarin vaak de details doorslaggevend zijn. Ik behandel daarom nooit meer dan één cliënt tegelijk, want juiste hulpverlening is namelijk niet eenvoudig”.

Relativeren.

Mike Soyer: “Tussen de dertig en de vijftig jaar hebben veel mensen een zogenaamde stresspiek. Relaties, kinderen krijgen en opvoeden en een carrière. Je loopt je zelf vaak voorbij. Dit gebeurt in combinatie met éénzijdigheid en door te weinig tijd voor jezelf kun je wel eens tegen mentale en fysieke problemen aanlopen. Het is daarom geen toeval dat de grootste groep binnen onze praktijk juist uit die leeftijdsgroep komt. Relativeren kan een belangrijk hulpmiddel zijn, omdat stress een stukje van de puzzel is in het ontstaan en onderhouden van een klachtenpatroon”.

Puzzel

Naast stress is éénzijdigheid in het gebruik van ons bewegingsapparaat een belangrijk puzzelstukje binnen een behandeling. En vervolgens zetten we ons lichaam stil achter een computer, televisie of in een auto. We zijn gemaakt om te bewegen en vervolgens zetten we het stil. Vroeger speelden we meer buiten en nu gaan we met de scooter of auto naar de sportschool. Daarom kan ik wel iemand met hoofdpijn zijn nek manipuleren maar vervolgens is het nutteloos als je de cliënt niet informeert, adviseert en vertelt wat hij of zij moet doen, of juist niet moet doen”.

“We investeren in onze praktijk overigens veel in studies. Ervaring is wel belangrijk maar niet altijd zaligmakend. ‘Je gaat het pas zien, als je het door hebt’, is een Cruyffiaanse uitspraak en is ook op fysiotherapie van toepassing”.

Meer informatie over de praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie Mike Soyer is te vinden op de website www.fysiotherapiemikesoyer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant