Logo hetkrantje-online.nl
“Het is belangrijk voor ondernemers te klankborden”, aldus Esther Adriaanse. (foto: Bart Bakker.)
“Het is belangrijk voor ondernemers te klankborden”, aldus Esther Adriaanse. (foto: Bart Bakker.)

‘Helpende hand bij veranderingsprocessen’

  •   keer gelezen   Ondernemer in Beeld

Voorburg - “De Nederlandse economie draait om ondernemerschap. Ondernemers zorgen voor innovatie en concurrentiekracht. Ondernemers moeten kunnen ondernemen. De rest is zonde van hun tijd”. Deze slogan staat op de website van Esther Adriaanse, die zich er in heeft gespecialiseerd om ondernemers de helpende hand te bieden, met hen te klankborden en te adviseren. Juist in deze tijd is dit een welkomende aanvulling.

Door Bart Bakker

Esther Adriaanse is de afgelopen jaren als ondernemer in de assurantiewereld aan de slag geweest en begon in 2010 haar eigen adviespraktijk onder de naam Management EA. Het is haar missie om ondernemers te ondersteunen bij het ondernemerschap. Esther heeft ervaren dat ondernemerschap iets is dat je vooral zelf moet vormgeven. „Zelf sta je aan het roer. Je moet van alle markten thuis zijn”, vertelt de Voorburgse. “Als je een eigen bedrijf hebt, komen er altijd zaken om de hoek kijken die je minder liggen. Het brengt je dan uit balans. Een ondernemer hoort bezig te zijn met activiteiten die kracht geven in plaats van energie kosten. Dan komt zijn creativiteit en flexibiliteit naar voren, waardoor je in de altijd overvolle werkweek weer verder kan”.

Veranderingstrajecten

Naast ondernemerschap heeft Esther haar sporen verdiend in projectmanagement van veranderingstrajecten van de interne organisatie. Haar frisse kijk op de zaak is een welkome aanvulling. De kernvraag zal altijd zijn ‘Hoe kunt u wat u doet, meer in balans krijgen met de situatie van vandaag?’ Ten slotte heeft zij een ‘hands-on mentaliteit’ en is haar zakelijke motto ‘gewoon doen, wanneer gaan we beginnen….’ In haar filosofie zal dat rust en ruimte brengen, waardoor er meer tijd is om te ondernemen”.

Adviseur

In de praktijk kan het er ook op neerkomen dat Esther als een ‘strategisch adviseur’ fungeert als er bijvoorbeeld sprake is van een veranderingsproces. “Het succes van een bedrijf hangt niet alleen af van behaalde financiële successen”, zegt Esther. “Een succesvol bedrijf floreert op de lange duur alleen als er sprake is van een gezonde teamgeest en een inspirerende werkomgeving. Het is van belang dat zowel de leidinggevenden als de werknemers zich gewaardeerd en erkend voelen binnen de organisatie. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik de ondernemer of de directie bij sta om te analyseren wat er binnen zijn organisatie gebeurt. Vervolgens zoeken we samen naar de oplossingen.’’

Onrust

“Bij ingrijpende veranderingen binnen een organisatie, kunnen de goede verhoudingen tussen leidinggevenden en werknemers onder druk komen te staan”, vervolgt Esther. “Er heerst onrust en onvrede op de werkvloer. Tevens spelen er tegenstrijdige belangen. Ieder veranderingsproces brengt daarom problemen met zich mee. Medewerking kan worden ervaren als tegenwerking. Wanneer dit intern niet meer is op te lossen, bijvoorbeeld doordat er gebrek aan vertrouwen is ontstaan, kan het wenselijk zijn dat iemand van buitenaf begeleiding biedt. Mijn ervaring is dat dit verfrissend werkt en dat iedereen dan graag tegen een ‘vreemde’ zijn verhaal en gevoelens vertelt”.

Passie

Tijdens ons gesprek blijkt dat Esther Adriaanse een ware passie voor haar vak heeft. Ze is dan ook bijzonder begaan met het lot van ondernemers. “Het gebeurt namelijk regelmatig dat ze om verschillende redenen vastlopen,’’ zegt de inspirator. “Ik sta hen daarom graag bij, want het is belangrijk om juist in zo’n fase te klankborden en te adviseren. Ik merk overigens dat hier een grote behoefte aan is. Het zijn tenslotte economisch lastige tijden en bij veel ondernemers is de druk groot. En dat terwijl het uitstekende vakmensen zijn”.

Op haar website www.management-ea.nl is nadere achtergrondinformatie over de visie van Esther Adriaanse te vinden. Als ondernemers een gesprek met haar willen hebben, dan kan men haar ook bereiken via het nummer 06-51 44 88 68.

Meer berichten