‘Mooiste vak van de wereld’

Ondernemer in Beeld 220 keer gelezen

Voorburg - Marcel Commers realiseerde zich dat hij inmiddels 33 jaar in het loodgietersvak actief is. “De jaren zijn werkelijk voorbij gevlogen”, zegt de 48-jarige Voorburger, die ook lokale bekendheid geniet vanwege zijn betrokkenheid bij voetbalvereniging Wilhelmus. We schoven bij hem aan voor een openhartig interview over de branche, zijn vakmanschap, het bedrijf ‘Commers Onderhoud en natuurlijk zijn ‘cluppie’ Wilhelmus, dat net als zijn vak bijna een levenswijze voor hem is geworden. “De branche is in de loop der jaren behoorlijk veranderd”, zegt Marcel.

Door Bart Bakker

“De consumenten shoppen tegenwoordig via internet als het gaat om de materialen. Maar men vergeet dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een wasbak of een krantje via internet kopen. Dan denk ik alleen al aan het garantieverhaal. Wat doe je bijvoorbeeld als een lekkende kraan hebt gekocht? Bij een erkend bedrijf kun je dit meteen omruilen. Ga maar eens een lekkende kraan of een wasbak met een scheurtje via internet omruilen. Prettige wedstrijd zou ik zeggen”.

Schade

Marcel geeft vervolgens aan dat de internetwinkels en de invasie van werknemers uit het Oost Blok hem merkwaardig genoeg regelmatig werk opleveren. ,,Mensen bellen ons regelmatig op om de schade te herstellen van kapotte materialen of de puinhoop die de Oostblokkers er van hebben gemaakt,’’ zegt hij. ,,Sterker nog, ik heb een periode gekend dat ik minimaal een dag per week bezig was wat hun allemaal verziekt hadden. Doodzonde voor de klant, want die is uiteindelijk nog meer geld kwijt en slecht voor het imago van de branche. Hier zitten we met z’n allen toch niet op te wachten? We hebben nota bene het mooiste vak van de wereld. Waarom laten we dit soort dingen dan gebeuren?”.

Ervaring

Marcel Commers heeft inmiddels veel ervaring opgebouwd in het loodgietersvak en onderhoud. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in onderhoud en kleinschalige verbouwingen aan badkamers, douches, toiletten en keukens. “Ook doen we veel dak- en zinkwerken maar ook elektra, stuc en tegelwerken. Kortom een verscheidenheid aan werkzaamheden”, somt Marcel op. “Ons vak is best breed, maar je moet vooral doen waar je goed in bent. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, maar hoeveel mensen gaan niet zweven doordat ze allerlei zaken er wel even bij gaan doen? Ik blijf me hier regelmatig over verbazen”. Vertrouwen Marcel heeft met veel van zijn klanten een vertrouwensband. “Het komt regelmatig voor dat we eerst uitgebreid mee gaan ontbijten of dat tijdens het koffiedrinken even flink wordt bijgepraat”, lacht hij. “Zoiets is toch geweldig? Onze klanten weten gewoon dat het werk altijd goed is. En mocht er een keer iets fout gaan, dan lossen we het op. Al moeten we hiervoor tien keer terugkomen. Tevens is er sprake van een goede prijs/ kwaliteitverhouding. Ik wil gewoon m’n boterham verdienen, hard werken en plezier hebben. Het geeft voldoening als de klant tevreden is”.

Wilhelmus

Marcel was in zijn jonge jaren een meer dan verdienstelijk voetballer bij Wilhelmus. Op het moment dat zijn club tien jaar geleden in grote problemen verkeerde, stapte hij er in. “Man, we zaten hier iedere dag”, herinnert hij zich. “We hadden amper nog driehonderd leden. Nu zijn dat er inmiddels ruim 1100 en zijn we trots op ons 100-jarig bestaan, waarvoor ik een aantal festiviteiten organiseer. Maar het is net als in je werk. Mensen die het al druk hebben, stoppen ook nog eens 40 uur per week in een vereniging. Degenen die thuis alsmaar op de bank zitten, zijn er amper vanaf te krijgen. Kortom, de ondernemersmentaliteit loopt parallel door je leven heen”. Voor nadere informatie over zijn bedrijf is Marcel Commers bereikbaar via het mobiele nummer 06-53258904 en het e-mailadres info@commers.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant