Sylvia van Rossen (rechts) met haar collega Henriëtte Milius van Mondhygiënistepraktijk Milius (foto: Bakker Communicatie).
Sylvia van Rossen (rechts) met haar collega Henriëtte Milius van Mondhygiënistepraktijk Milius (foto: Bakker Communicatie).

Meer dan alleen tanden en kiezen

Ondernemer in Beeld 586 keer gelezen

Voorburg - Sylvia van Rossen is inmiddels 27 jaar mondhygiënist en sinds twee jaar werkzaam in de praktijk op de Voorburgse Bruijnings Ingenhoeslaan nr. 186. Naast een reguliere mondhygiënebehandeling kan men bij haar terecht voor een natuurgeneeskundig consult.

Met behulp van bio-energetische tandheelkunde kan de relatie tussen het gebit van iemand en zijn of haar lichaam verder worden onderzocht. "Deze behandelingen zijn bedoeld om de natuurlijke processen in een lichaam en dus ook in de mond zo soepel mogelijk te laten verlopen", aldus Sylvia.

De visie, opleidingen en ervaring van de Leidschendamse zijn interessant. "Daar ligt de basis van een goede gezondheid", aldus Sylvia. "Orthomoleculaire voedingsadviezen, Bach bloesem remedies en/of ooracupunctuur vormen daarom eveneens een onderdeel van mijn aanvullende behandelwijze''.

Kennis
Sylvia van Rossen is vanaf 1986 actief lid van de vakvereniging de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM). Zo zat Sylvia in de redactie van het vaktijdschrift, was lid van de Adviesraad en tussen 2004 en 2011 regiocoördinator van de NVM regio Zuid-Holland.

"De laatste jaren ben ik namens de NVM afgevaardigde in het Regionaal Overleg JeugdTandzorg in Gouda/Leiden", aldus Sylvia. "De afgelopen tien jaar kwam er ook steeds meer 'aanvullende' kennis op haar pad". Deze kennis is opgedaan via cursussen/seminars/workshops op het gebied van bio-energetische tandheelkunde, orthomoleculaire voeding en ooracupunctuur.

De aandacht voor de rol die voeding in de gezondheid speelt heeft zeker te maken met de diëtistopleiding die nog voor de opleiding tot mondhygiënist door haar is gevolgd.

Onderscheidend
Het onderscheidend vermogen van Sylvia van Rossen zit in haar veel bredere aanpak. "Ik zie steeds meer aan een mond", zegt ze. "Het is een signaalorgaan, met informatie die het resultaat van mijn behandelingen kan beïnvloeden. Ontstekingen in de mond en het beeld van de tong geven naast onvoldoende mondhygiëne ook een beeld van de werking het afweersysteem."

"Van de aandacht voor goede, zinvolle voeding en een goede samenwerking tussen onze organen profiteert ook de gezondheid van de mond. Het effect van gebitsreiniging en de voorlichting over poetsen kan er eveneens mee worden verbeterd."

Bewustzijn
"Er komt steeds meer bewustzijn op het gebied van mondzorg, maar de mondhygiënistebehandelingen worden in deze tijd vaker als een luxe gezien", vervolgt Sylvia van Rossen. "Het is juist goed om te investeren in je eigen gezondheid. Ik vind het belangrijk dat iemand niet alleen even twee keer per jaar z'n mond schoon en fris laat maken."

"Je hebt namelijk de regie van je dagelijkse mondzorg volledig in eigen hand. Het stukje coaching om mensen hierop te attenderen vind ik een wezenlijk en heel leuk onderdeel van ons vak. Na de investering in een gezonde mond en met meer aandacht voor je dagelijkse mondhygiëne kan de mondhygiënist meer een begeleidende en bijsturende rol krijgen. Het ideale resultaat van een geslaagde behandeling."

"Huisartsen, diabetesverpleegkundigen en mondhygiënisten zouden ook veel nauwer samen kunnen werken. Diabetes is één van de chronische ziekten waar een goede mondgezondheid helpt in het beperken van de complicaties. Met een aantal collega-mondhygiënistes heb ik een speciale folder voor de diabetespatiënt ontwikkeld".

Totaalpakket
Het totaalpakket van de praktijk van Mond en Balans is veelomvattend. Dan kan men bijvoorbeeld denken aan voorlichting en instructie over mondhygiëne, adviezen bij slechte adem, droge mond en slijmvliesklachten, het verwijderen van tandsteen boven en onder het tandvlees.

Tevens komen aan de orde: instructie en nazorg bij implantaten , een bacteriologisch onderzoek (kweek), mondhygiëne, de begeleiding tijdens orthodontie behandeling en het polijsten van tanden en kiezen. Ook zijn er aparte natuurgeneeskundige consulten mogelijk. Met behulp van anamnese, spiertesten en de SIVAS polsdiagnostiek wordt naar disbalansen en de oorzaken gezocht.

Beweging
"Alles in je lichaam is in beweging", besluit Sylvia. "In een lichaam en in het denken. Blokkades kunnen daarom de afweer verminderen en behandelingen zijn gericht om alle processen in een lichaam goed met elkaar samen te laten werken". Meer informatie over de praktijk Mond en Balans is te vinden op www.mondenbalans.nl. De praktijk is bereikbaar via tel. 06- 24 91 36 50.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant