Lintje dirigent Matla

Ondernemer in Beeld 258 keer gelezen

Voorburg - Hans Matla werd zaterdagavond na afloop van zijn veertigjarig jubileum als dirigent verrast met een Koninklijke onderscheiding. De Voorburger is als muzikale ondernemer op dit moment als dirigent verbonden aan vijf koren en is artistiek leider van de stichting Jerusalem Passion. Tevens voert hij, in een soortgelijke functie bij de stichting Corda Vocale, projecten uit van klassieke en semi-klassieke koorwerken.

"Muziek maken is op de eerste plaats zelf genieten", zegt Hans Matla. "Als je dat doet, dan mag vervolgens het publiek komen kijken, hoe jij, samen met anderen, geniet van je eigen passie".

Indrukwekkend
Dit laatste bleek zaterdagavond in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag toen Hans Matla voor zo'n 1400 aanwezigen als dirigent zijn veertigjarig jubileum vierde. Het betrof een indrukwekkende zevende versie van de Jerusalem Passion. Met in totaal circa driehonderd musici, solisten en koorzangers was er sprake van een bijzondere avond. "In totaal hebben meer dan 760 verschillende koorzangers de Jerusalem Passion één of meerdere jaren meebeleefd", vertelt Hans Matla met enige trots. "Voorafgaande aan ons optreden in de Dr. Anton Philipszaal waren er bijna negenduizend bezoekers in de zalen. Het geeft mij veel voldoening om al die muziekliefhebbers een onvergetelijke avond te bezorgen".

Passie
De passie van Hans Matla is opvallend. Hij was voorzitter en bestuurslid van diverse culturele organisaties, waaronder de kerngroep Cultuur Gemeente Den Haag en de stichting Prinses Christina Concours. Tevens was Hans Matla initiator en producent van het Grand Gala Classique, dat plaatsvond in het circustheater. Daarnaast is hij al vele jaren actief als ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Leidschendam-Voorburg en voltrok hij zo'n duizend huwelijken. "Hij kreeg van de koning de onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de samenleving", sprak burgemeester Hans van der Sluijs dan ook op het podium. "De functies die Hans bekleedde zijn teveel om op te noemen".

Dirigent
Ondanks zijn vele functies is Hans Matla vooral dirigent. Dat is zijn vak en mag als zijn levenswerk worden beschouwd. Zo heeft de Voorburger zich in de loop der jaren diverse stijlen eigen gemaakt. Zo werkte hij niet alleen met klassieke koren, maar ook met jongeren-, mannen- en popkoren. "Geweldig om te mogen doen", zegt Hans Matla, die zich tevens richtte op revue, musical en een Big Band. "Ik vind het iedere keer weer een enorme uitdaging om iedereen het maximale uit zichzelf te laten halen".

Perfectie
"Je kunt Hans Matla typeren als een muzikale ondernemer die al veertig jaar garant staat voor een bevlogenheid met zorg, passie en perfectie", zegt Willy Blonk, vice-voorzitter van Cora Vocale. "Het is een voorrecht om met hem te mogen werken. "Ik heb van mijn hobby echt mijn muzikale bedrijf gemaakt", reageert Hans Matla. "Het is zo mooi om veel tijd en energie in muziek te steken. Ik groeide op in een gezin waar muziek de boventoon voerde doordat het familiebedrijf, op dat moment één van de grootste en oudste piano- en muziekzaken in Nederland, een grote rol in het gezin speelde".

Trots
"Deze lijn heeft zich voortgezet", vervolgt Hans Matla. "Ik ben er dan ook trots dat mijn zoon Pascal projectleider is van de stichting Jerusalem Passion, mijn vrouw Ellen eveneens bij de organisatie is betrokken en dat mijn dochter Denise uitvoerend sopraan is. Een mooier geschenk kun je als vader niet krijgen...."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant