Richard Baars en Gaby Heezen van Wings and Roots geloven dat sociale en economische kansen de vleugels zijn waarmee mensen zichzelf en hun gemeenschap kunnen ontwikkelen. (Foto: Pieter Pennings Fotografie).
Richard Baars en Gaby Heezen van Wings and Roots geloven dat sociale en economische kansen de vleugels zijn waarmee mensen zichzelf en hun gemeenschap kunnen ontwikkelen. (Foto: Pieter Pennings Fotografie).
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Wings and Roots

Ondernemer in Beeld 1.363 keer gelezen

Leidschendam - Iets lekkers combineren met iets goeds. Dat is de basis van het bijzondere bedrijf Wings and Roots. Dat het bedrijfsproduct koffie is, dat is meer ontstaan uit toeval dan dat het een bewuste keuze is. Maar de bevlogenheid waarmee ras-ondernemer Richard Baars over dit ambachtelijke product praat doet iets anders vermoeden.

Door Inge Koot

Wings and Roots staat voor een wereld zonder armoede, waar mensen geworteld zijn in een bloeiende gemeenschap en hun vleugels kunnen uitslaan. Samen met zijn partner Gaby Heezen heeft Richard veel gereisd en dus veel van de wereld gezien. Ook hebben zij gezien hoeveel veerkracht en ondernemerszin mensen hebben die in armoede moeten leven. Juist dat geloof in een betere toekomst willen Richard en Gaby met hun concept Wings and Roots ondersteunen.

Wings and Roots biedt specialty coffee aan van 100% Arabica bonen met unieke smaakeigenschappen. De koffie wordt ingekocht bij De La Gente Coöperatie in Guatemala, een non-profit organisatie. "Het is niet alleen fantastische koffie maar doordat wij hier inkopen en eerlijke prijzen betalen helpen we hiermee direct de leefomstandigheden van de koffieboeren en hun gemeenschap te verbeteren." Maar het sociaal ondernemen van Richard en Gaby gaat verder. Van elk pak koffie dat verkocht wordt in Nederland is een deel van de opbrengst bestemd voor een project naar keuze. "Wij denken dat je economische kansen voor mensen in ontwikkelingslanden creëert met behulp van concrete, haalbare projecten. Bij de keuze van de projecten die we steunen, zorgen we altijd voor een goede balans tussen de vijf aandachtsgebieden: lokaal ondernemerschap, onderwijs en voorlichting, huisvesting en gemeenschapsontwikkeling, veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, medische hulp en gezondheidszorg."

Over de herkomst van specialty coffee en roosterprofielen kan Richard inmiddels veel vertellen. Smaakbeleving en kwaliteitsbeheersing zijn daarbij erg belangrijk. In het pand aan de Raadhuisstraat 1 in Leidschendam komt binnenkort een koffiebrander te staan die gebruikt gaat worden door koffiebrander Stefan Coster. "Dan wordt hier onze eigen koffie gebrand en ingepakt. Dat inpakken wordt nu gedaan door een aantal vrijwilligers maar dit wil ik in de toekomst mogelijk laten doen door mensen met een arbeidsbeperking. Zo probeer ik op allerlei gebieden mijn sociale ambities met elkaar te koppelen."

Via de website kan de koffie besteld worden. "Als je een product bij ons koopt, vragen we de klant om een kleine donatie voor een van deze projecten. De klant bepaalt zelf hoeveel en welk project. We houden de klant bovendien op de hoogte, zodat hij of zij kan volgen welke impact de gift heeft."

Richard is op zoek naar MKB ondernemers die houden van goede koffie en waarbij sociaal en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. "Geef ons de tijd om het koffieverhaal te vertellen en je te overtuigen van de meerwaarde van ons concept." Kijk op www.wingsroots.nl voor het hele verhaal of bel naar 06 51 27752.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant