Logo hetkrantje-online.nl
Naast Critical Alignment Yoga geeft Mathilde Hokamp ook BackMitra Yoga en Yin Yoga (foto: Inge Koot).
Naast Critical Alignment Yoga geeft Mathilde Hokamp ook BackMitra Yoga en Yin Yoga (foto: Inge Koot).

Yoga-en geeft yoga voor rug, nek en schouders, gericht op een betere houding

  •   379 keer gelezen   Ondernemer in Beeld

Leidschendam - Critical Alignment Yoga is yoga voor rug, nek en schouders, gericht op een betere houding. Deze vorm van yoga biedt Mathilde Holkamp van Yoga Studio Yoga-en aan in de Zaagmolenstraat 98J in Leidschendam. "Critical Alignment Yoga is gericht op de dieperliggende spieren en de botten van het lichaam."

Mathilde Holkamp gooide ruim 10 jaar geleden het roer om. Zij had een pittige baan in het bedrijfsleven maar besloot na een fusie dat het tijd was om haar hart te volgen. Zij volgde de vierjarige opleiding Hatha Yoga. In 2015 rondde zij deze opleiding af maar was toch nog niet helemaal happy met wat ze nu kon bieden. De anatomie van het lichaam had haar interesse en tijdens een proefles Critical Alignment Yoga vond zij juist deze praktische toevoegingen.

Zij volgde de Critical Alignment Yoga opleiding bij Gert van Leeuwen in Amsterdam, de 'uitvinder' van deze yogavorm en voegde daar ook nog de Yin Yogaopleiding aan toe. Zij heeft vele jaren bij verschillende yogastudio's gewerkt en in april 2018 opende zij haar eigen studio aan de Zaagmolenstraat op 300 meter loopafstand van haar huis. "Dit is zo'n heerlijke rustige ruimte met veel licht en het geluid van fluitende vogels en kwakende eenden."

Yoga-en biedt groepslessen voor maximaal 11 deelnemers, waarvan de jongste 24 is en de oudste 82. Critical Alignment Yoga helpt om ruimte in het lichaam te creëren. Tijdens de oefeningen gaan de deelnemers op een milde manier letterlijk op zoek naar pijnpunten, ofwel, de overbelaste spieren.

Critical Alignment Yoga maakt gebruik van hulpmiddelen zoals een rolletje of stripje om richting te geven aan de ontspanning en om ervoor te zorgen dat deze aankomt op de bedoelde plaatsen. Dat de anatomie van het lichaam de interesse heeft van Mathilde blijkt wel uit het skelet dat in de yogaruimte staat. "Daarin onderscheid ik mij van andere yogadocenten. Ik leg het doel van de oefeningen uit met behulp van dit skelet. De oefeningen zijn gericht op het versterken van het onderliggende spierstelsel en de botten. Je krijgt veel meer lichaamsbewustzijn als je het voor je ziet."

Naast Critical Alignment Yoga geeft Mathilde ook BackMitra Yoga en Yin Yoga. BackMitra Yoga is een mildere vorm van Critical Alignment Yoga. Yin Yoga is een toegankelijke, zachte vorm van yoga die zich vooral richt op het activeren en stimuleren van het bindweefsel en de meridianen. Dit in tegenstelling tot de andere vormen van yoga waarbij vooral het spierweefsel en de botten worden aangesproken.
Het is ook mogelijk om privélessen yoga te volgen. "Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn bij bepaalde lichamelijke klachten of om bepaalde houdingen te oefenen."

Daarnaast verzorgt Mathilde diverse workshops en van 25 september tot en met 2 oktober een yogaweek in Griekenland, Peloponnesos, op Landgoed Marathea. "Op een prachtige plek, in een rustige omgeving, volg je een week Critical Alignment Yoga en Yin Yoga. Deze week is voor iedereen toegankelijk, of je nu wel of geen ervaring hebt." Er zijn slechts 12 plekken beschikbaar voor deze Yogaweek. 

Mathilde is voorzitter van de yogadocentenopleiding Yoga & Vedanta te Doorn en voorzitter van de Klachten advies Commissie van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Meer informatie over Yoga-en is te vinden op yoga-en.com.

Meer berichten