Afbeelding
DE WIJKAGENT

Eric de Jong

Politie 842 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Eric de Jong is geboren te Leiden en getogen in Midwoud (NH) en zat lange tijd bij de marine. Daarna was hij 12 jaar surveillant aan de rand van de Schilderswijk in Den Haag en sinds 2002 wijkagent in Zoetermeer. In 2013 is Eric de Jong overgestapt naar Leidschendam-Voorburg. Zijn wijk is daar nu Voorburg-Noord.

Hij kwam daar terecht door zijn werkplek te ruilen met een collega. "Ja, leek me wel leuk om weer eens ergens anders aan de slag te gaan", geeft De Jong aan. Voorburg-Noord, globaal begrensd door de spoorbaan van Den Haag naar Leiden, de rijksweg A12 en de Laan van Nieuw Oosteind, is echt een volksbuurt uit de jaren '30. Er is sprake van een gevarieerd woningaanbod met verschillende buurten. Uit de wijk komen regelmatig meldingen van geluidsoverlast en soms burenconflicten. En daarnaast zijn er ook de nodige inbraken in veelal wat verouderde woningen en babbeltrucs bij oudere mensen.

"Van jeugd(overlast) is eigenlijk weinig sprake. Ik heb eigenlijk alleen een speel/voetbalkooi aan het Van Faukenbergeplein waar wat jeugd rondhangt, maar zij veroorzaken niet echt overlast in hun eigen wijk. Wel heb ik af en toe wat persoonlijke gesprekken met 'boefjes'. Maar daar moet je wel bij aantekenen dat je niet altijd alles zwart/wit moet zien. Wanneer is iemand nou echt een rotzak? Natuurlijk kun je niet alles zomaar accepteren, maar je moet af en toe ook wel de leefomstandigheden van die personen in acht nemen."

"Ik ga vooral op de fiets de wijk in en soms wel eens met de scooter. De auto is niks voor mij, daar heb ik te weinig ruimte in", aldus De Jong, een beer van een vent. "De aanspreekbaarheid op de fiets is trouwens ook gewoon het allerbeste", vervolgt hij. "Ik wil graag altijd vooraan staan en alles weten en iedereen spreken. In de auto van hot naar her rijden schiet niet op."

Het leuke van de functie van wijkagent vindt De Jong dat hij een beetje eigen baas is. "Binnen de kaders van het bureaubeleid uiteraard", voegt hij toe. "Maar je hebt wel aardig wat vrijheid in de aanpak van de problematiek. Je kunt als wijkagent ook echt tijd maken om een probleem op te lossen. Daarbij probeer ik wel altijd de zelfredzaamheid van de betrokkenen te stimuleren. Je kunt bemiddelen en een mogelijke oplossing aandragen, maar vervolgens moet je het hen eigenlijk zelf laten doen en hen daarin alleen nog begeleiden", is zijn visie. "Het is vaak mensen bij elkaar brengen, of hen zover brengen dat zij zich bereid tonen om tot een oplossing te komen. En soms word ik erbij geroepen en worden beide partijen boos op mij. Dan word ik een soort gemeenschappelijke vijand en komt het tussen hen op die manier weer goed. Ook prima toch?"

De Jong had in het verleden een spreekuur, maar dat kwam te vervallen. Wellicht dat er in de toekomst weer een nieuw spreekuur komt in het Sociaal Netwerkpunt aan het Van Faukenbergeplein. Tot die tijd is de wijkagent te bereiken via 0900-8844 (terugbelverzoek) of via het contactformulier op www.politie.nl.

Uit de krant