Politie grijpt in bij megakraak

do 13 jan 2011, 13:51 Regio 4 keer gelezen

Den Haag - De politie heeft vorige week voorkomen dat criminelen een megakraak bij een bedrijfsverzamelgebouw aan de Binckhorstlaan konden voltooien. In verband met de zaak zijn de afgelopen dagen zes verdachten aangehouden. De laatste verdachte werd woensdag van zijn bed gelicht.

Beveiligingspersoneel ontdekte op de avond van woensdag 5 januari dat bij vier bedrijven in het complex was ingebroken. Vanuit de bedrijven was voor enkele honderdduizenden euro?s aan goederen verdwenen. Het ging daarbij voornamelijk om elektronische apparatuur als beamers, camera?s, LCD-schermen, laptops en zogenoemde tablets.

Rennen

De politie begon direct een onderzoek naar de inbraak. Terwijl politiemensen in het pand bezig waren, zagen zij op de binnenplaats van het gebouw twee personen rennen. De agenten gingen achter de mannen aan en wisten een van hen in te halen.

Het bleek te gaan om een 22-jarige Delftenaar, die in het verleden al vaker is veroordeeld voor inbraken en overvallen. De man kon geen aannemelijke verklaring geven voor zijn aanwezigheid en werd aangehouden. In de auto van de man ontdekte de politie een deel van de goederen die bij de inbraken waren buitgemaakt.

Kelder

Omdat de politie vermoedde dat de resterende buit zich nog in het pand bevond, gingen agenten in het complex op onderzoek uit. De zoektocht leidde naar de kelder van het gebouw. Hoewel goed verstopt in een aparte ruimte van het souterrain, ontdekten de agenten hier de rest van de buit. De daders hadden de grote hoeveelheid spullen via de goederenlift naar de kelder gebracht en daar gestald, vermoedelijk om ze later met een vrachtwagen op te halen.

Mededaders

Naar aanleiding van de inbraken begon de recherche van Bureau Laak een onderzoek naar de mededaders van de 22-jarige Delftenaar. Dit onderzoek leidde de afgelopen dagen tot de aanhouding van nog eens vijf personen, die vermoedelijk bij de megakraak zijn betrokken. De verdachten zijn afkomstig uit Den Haag, Leiden en Delft, zij zijn tussen 21 en 28 jaar oud.

De laatste verdachte werd woensdag in alle vroegte in Delft van zijn bed gelicht. De man probeerde zich nog te verstoppen in een kast in zijn slaapkamer, maar werd door agenten gevonden. De politie sluit niet uit dat de komende tijd nog meer aanhoudingen worden verricht.

Voorbereid

De recherche vermoedt dat de verdachten zich goed hebben voorbereid. Zo heeft een van de verdachten in de weken voorafgaand aan de inbraak als installateur werkzaamheden in het pand verricht. Vermoedelijk heeft hij in die periode het pand verkend. Ook andere activiteiten van de verdachten duiden erop dat zij planmatig te werk zijn gegaan. Het is aan de beveiliging van het pand en het snelle optreden van de politie te danken dat de verdachten hun ?klus? niet konden voltooien.

Rechter-commissaris

Vier van de zes verdachten zitten nog vast. Enkele van hen zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris die de bewaring van veertien dagen heeft bevolen. Vrijwel alle goederen zijn inmiddels weer in het bezit van de rechtmatige eigenaren.

Uit de krant