Nico Oudhof bij een vergadering van het Algemeen Bestuur van Avalex, donderdag in het stadhuis van Delft.
Nico Oudhof bij een vergadering van het Algemeen Bestuur van Avalex, donderdag in het stadhuis van Delft.

Wethouder Pijnacker uit DB Avalex

Regio 78 keer gelezen

Pijnacker - Op aandrang van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp zal wethouder Nico Oudhof zijn positie in het Dagelijks Bestuur van het regionaal afvalbedrijf Avalex ter beschikking stellen. Dat bleek donderdag 5 juli tijdens een extra vergadering van de raad.

De coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 dienden een motie in, waarin ze de DB-leden van de andere deelnemende gemeenten oproepen het voorbeeld van Oudhof te volgen. De gemeenteraad is van mening dat het DB de financiële wanorde van Avalex te laat heeft onderkend en dat het te lang duurt voordat Avalex financieel weer financieel ‘in control’ is. De raad van Pijnacker is van mening dat er meer financiële deskundigheid in het DB en AB moet komen en dat de ‘bestuursstructuur’ van Avalex snel moet veranderen, zodat het DB er veel meer bovenop kan zitten.

Nu zijn er vanaf 2010 tekorten die vanwege langlopende contracten pas rond 2014 helemaal weggewerkt zullen zijn. Het totale verlies gaat richting de 10 miljoen euro. De grootste extra kostenposten zijn: afschrijving op een automatiseringssysteem dat 3,3 miljoen euro is gaan kosten in plaats van de geplande 1 miljoen, 8 ton meer mobiliteitskosten omdat de auto’s nu worden geleasd, 1,2 miljoen extra kosten voor inhuur extern personeel en zo zijn er nog wat zaken.

Uit een officieel nog steeds geheim rapport blijkt dat het management van Avalex vanaf het najaar van 2010 wist dat de 1 miljoen winst van 2009 was omgekeerd in een verlies van 1,6 miljoen. Dat liep vorig jaar op tot 2,5 miljoen en het eerste kwartaal van 2012 geeft een verlies te zien van 250.000 euro. Meer dan een half jaar heeft het management van Avalex de tekorten voor het bestuur verbloemd.

Pas in het najaar van 2011 volgde er een feitenonderzoek dat in het voorjaar van 2012 een rapport opleverde. Daardoor heeft het al met al veel te lang geduurd voordat er maatregelen werden genomen. Volgens Nico Oudhof is het lek nu bijna boven en is de zaak op de belangrijkste punten weer op orde.

De tarieven en de bijdragen van de gemeenten gaan niet omhoog. In plaats daarvan gaat Avalex een tijdje werken met een negatief eigen vermogen. Door bezuinigingen en efficiencyverbetering moet het nodige ‘in te verdienen’ zijn.

De accountant van Deloitte zei gisteravond dat hij over 2010 en 2011 geen goedkeurende verklaring kan afgeven vanwege de falende administratie. De totale hoeveelheid ingezameld afval is wel vast te stellen, maar de verdeling in kilo’s per gemeente niet. Daardoor is ook het precies afrekenen met de gemeenten feitelijk onmogelijk geworden.

Nico Oudhof zal in het DB van Avalex waarschijnlijk worden opgevolgd door Peter van Haagen, de wethouder financiën. Het college van BenW gaat de komende weken de taken herverdelen. De oppositiepartijen LPN, Eerlijk Alternatief en GemeenteBelangen dienden een Motie van Wantrouwen in tegen Nico Oudhof. De strekking was: er blijven nu zo weinig taken voor je over dat de andere vier wethouders die taken wel kunnen overnemen. Deze Motie van Wantrouwen werd niet gesteund door de andere partijen.

Nico Oudhof had er begrip voor dat de gemeenteraad hem wil terugtrekken uit het DB maar hij baalde wel als een stekker. “We hebben het laatste jaar heel hard gewerkt om Avalex weer uit het slop te halen. De zaak staat onder leiding van een nieuwe interim-directeur weer goed op de rails en dan is het zuur dat je het werk niet kunt afmaken.” Het is nog niet duidelijk wat de andere gemeenteraden gaan doen met hun DB-lid. De Delftse wethouder De Prez heeft al een Motie van Wantrouwen overleefd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant