Afbeelding

Nederlands alltime warmterecord

Regio 68 keer gelezen

Regio - Dat het warmer wordt is wel duidelijk. Maar het wordt meteen wel heel extreem. Het is niet ondenkbaar dat het absolute Nederlandse temperatuurrecord in gevaar komt. Dat staat nu op 38,6 graden, gemeten in Warnsveld op 23 augustus 1944. Dat meldt Meteo Consult aan onze redactie.

De zeer warme lucht komt in verschillende fasen Nederland binnen. Vandaag wordt het al een stuk warmer met aan het eind van de middag in Limburg mogelijk net tropische temperaturen. Morgen is de atmosfeer beduidend warmer en kan het in de loop van de dag op veel meer plekken tropisch warm worden. In het zuidoosten is 34 graden haalbaar.

Maar het hoogtepunt van de hitte valt op woensdag. Volgens de huidige berekeningen werkt alles optimaal mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur op de thermometer te krijgen. De atmosfeer is qua karakter zeer warm, en tevens droog genoeg om het lange tijd zonnig te houden. De zon staat momenteel min of meer op z’n hoogst. Verder vormt een vroeg invallende zeewind naar alle waarschijnlijkheid geen bedreiging voor een extreem hoge temperatuur.

Volgens de huidige inschatting kan het in het oosten en zuiden lokaal 38, en heel misschien wel 39 graden worden. Dus in dat geval komt het landelijke warmterecord inderdaad in gevaar. Het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien, zijn onweersbuien. Hoewel dat niet wordt berekend voor de woensdagmiddag, is het wel kantje boord. Een fractie meer vocht en er ontstaan wel zware onweersbuien in de middag. Verder zou het kunnen gebeuren, dat nachtelijk onweer dat in Frankrijk ontstaat, noordwaarts trekt. De bewolking ervan zou woensdag de zon eerder kunnen onderscheppen, maar ook dit wordt niet expliciet berekend. Vandaar dat er inderdaad een kans bestaat, dat het warmterecord voor de bijl gaat... Uiteindelijk wordt de hitte woensdagavond en in de nacht naar donderdag met op grote schaal onweersbuien verdreven.

Uit de krant