Bloesem waait door de straten. Foto: Martijn Mastenbroek
Bloesem waait door de straten. Foto: Martijn Mastenbroek

Bevrijdingsdag veel wind, mogelijk onweer, maar ook zon en warmte

Regio 11 keer gelezen

Regio - Met hoge temperaturen en geregeld zon verloopt een groot deel van de Bevrijdingsdag heel fraai. Er zit echter een venijnig addertje onder het gras. Er kunnen pittige regen en onweersbuien vallen en ook waait het fors.

Na een rustige en droge Dodenherdenking, zien we vannacht al een verandering plaatsvinden. Vanuit het zuiden stroomt warme en potentieel onstabiele lucht uit over het land. Dat gaat gepaard met bewolking en een paar buien, waarbij het mogelijk ook even kan onweren. De nacht verloopt haast zwoel met op veel plaatsen minimumtemperaturen van 14 graden.

Ook morgenochtend valt verspreid over het land een enkele stevige regen- of onweersbui. Veel plaatsen houden het dan nog droog met ook af en toe zon. De zuidwestenwind is tegen die tijd al fors aangetrokken met een windkracht 4 tot 5 boven land en een windkracht 7 aan zee. Wanneer de meeste Bevrijdingsfestivals van start gaan, begin middag, worden de felste buien verwacht. Er zijn dan hagel, onweer en zware windstoten tot 80 kilometer per uur mogelijk. In de loop van de middag wordt het droog en klaart het fraai op. Zo eindigt Bevrijdingsdag met nog een zonnetje in de avond, al blijft het wel fors waaien.

Uit de krant