Foto: Vandebusken
Foto: Vandebusken

Beleef de streken in Zuid-Holland, kom in de molen

Regio 15 keer gelezen

Regio - Geen enkel ander object kan met het zelfde aandrijfmechanisme malen, zagen, stampen, kloppen, pletten, pellen, mengen, hakken en scheppen. Dat maakt de molens in Nederland zo bijzonder.

Deze unieke duurzame machines maakten Nederland één van de meest geïndustrialiseerde landen in de Gouden Eeuw. En nog steeds maken de molens bijzondere producten. Deze staan tijdens de 43ste Nationale Molendag centraal onder het thema Kom in de Molen. Op zaterdag 9 en zondag 10 mei bent u welkom om de wind- en watermolens te bezoeken en het molenproduct te proeven, voelen en in sommige gevallen zelf te maken.

Dat je ook nu nog molenproducten kunt halen bij de molen is voor veel mensen onbekend. Daarom zijn deze producten dit jaar centraal gezet tijdens de Nationale Molendag 2015. Wat een molen doet of maakt wordt in iedere molen meteen duidelijk. Zo malen korenmolens het graan en poldermolens malen het overtollige water uit de polder. Ook zijn er houtzaagmolens, papiermolens, krijt-, verf-, mosterd- en oliemolens. Allemaal producten die wij nu nog steeds gebruiken.

De molens in Zuid-Holland
Zuid-Holland wordt gedomineerd door de vele poldermolens met Kinderdijk en de molenviergang Tweemanspolder in Zevenhuizen als meest bekende. Aangevuld met de vele korenmolens en de enige snuifmolens in Nederland heeft de provincie een rijke molengeschiedenis. Kom dit jaar de molenproducten beleven bij bijvoorbeeld:

  • Molen 't Vliegend Hert in Brielle waar je heerlijke pannenkoeken kan komen eten
  • De snuifmolens De Lelie en De Ster in Rotterdam-Kralingen waar de kruidige lucht je tegemoet komt
  • De hoge stellingmolens De Walvisch, De Palmboom, De Vrijheid, De Drie Koornbloemen en De Noord in Schiedam met pannenkoeken, molenwinkels en het stadse leven
  • De uitgebreide markt bij korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland
  • Bij alle deelnemende molens liggen gratis windmolentjes klaar voor de kinderen.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Informatie over deze organisaties is te vinden op de molens en op www.molens.nl. De Nationale Molendag wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Wil je weten welke molens ook open zijn tijdens de Nationale Molendag en wat er zoal te beleven is? Ga dan naar www.molens.nl en zoek op plaatsnaam of provincie.

Uit de krant