Afbeelding

Bloggende boswachter blijft

Regio 80 keer gelezen

Regio - Vorige maand had het weblog van de boswachters in Zuid-Holland een topper. Bijna 1850 bezoeken voor de Column: Eigenlijk zijn we allemaal boswachter.

Daarmee is dit het best bekeken blog sinds de zes boswachters van Staatsbosbeheer een jaar geleden besloten hun verhalen, verbazing en vooral bijzondere plekken in de natuur van Zuid-Holland te delen met hun volgers. "Het weblog maakt ons beter zichtbaar en we vergroten hiermee de interactie met onze omgeving" aldus Jenny van Leeuwen, een van de bloggende boswachters.

Mei 2014 besloten de zes boswachters een inkijkje te geven in hun werkleven én de natuur. De eerste maanden gebeurde dat vooral met filmpjes via Volg de boswachter. Dat leverde meteen een flink aantal vaste volgers op. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot bijna 300 vaste volgers op dit moment. Vrijwel wekelijks ontvangen zij een blogbericht van een van de boswachters. Daarnaast hebben de boswachters gemiddeld zo'n 100 bezoeken per dag op hun weblog.

Diversiteit
De diversiteit van berichten is groot, net zoals de gebieden die Staatsbosbeheer beheert in Zuid-Holland. Je vindt er bossen aan de rand van de stad, duinen in Hollands Duin en weilanden in het Groene Hart; gebieden met hun eigen bijzondere flora en fauna waarover boswachters graag vertellen. De koppeling met het persoonlijke verhaal werkt daarbij bijzonder goed. De blogberichten 'Eigenlijk zijn we allemaal boswachter' en 'Johnny de Mol's synDROOM in Hollands Duin' zijn de absolute toppers in de ranglijst. Beide onderwerpen kregen in diverse media volop aandacht en dat is uiteindelijk terug te zien in het aantal lezers dat het weblog bezoekt.

Interactie
Gemiddeld bezoeken bijna 100 mensen het weblog per dag. Het aantal reacties dat lezers tot nog toe hebben geplaatst bedraagt 32, waarvan meerdere reacties van dezelfde lezers. "We hadden verwacht dat meer mensen zouden reageren op onze berichten" zegt boswachter Linda Groeneveld, een van de andere Zuid-Hollandse bloggende boswachters. "Dat was ook een van onze doelen bij de start van het weblog. Blijkbaar vinden mensen het gewoon interessant of leuk om ons te volgen en hebben ze minder de behoefte om te reageren. Dat gebeurt op Twitter sneller, merk ik. Twitter is ook laagdrempeliger. Op die manier vullen het weblog en twitter elkaar mooi aan."

Nog genoeg te vertellen
Het weblog heeft haar toegevoegde waarde bewezen het afgelopen jaar. De boswachters gaan daarom door met het plaatsen van berichten het blog. De verhalen liggen voor het oprapen; een ontmoeting met een bijzonder dier of een praatje met een van de wandelaars geeft al snel input voor een nieuw blog. "Er is nog genoeg te vertellen over de natuur en de wijze waarop wij die beheren", zegt Jenny. In de toekomst willen we nog vaker een gastblogger uitnodigen, want die kan net weer een andere verrassende invalshoek belichten. Dat maakt het leuk voor de lezers en houdt ons ook een beetje bij de les."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant