Rode Kruis-vrijwilligers in actie tijdens een evenement.
Rode Kruis-vrijwilligers in actie tijdens een evenement.

Rode Kruis-vrijwilligers nodig voor hulp bij evenementen

Regio 608 keer gelezen

Regio - Door de groei van het aantal evenementen stijgt ook de vraag naar hulpverlening door het Rode Kruis. Het Rode Kruis in de regio Haaglanden zoekt daarom meer vrijwilligers die zich bij evenementen als EHBO'er willen inzetten.

Het Nederlandse Rode Kruis verleent bij steeds meer evenementen hulp. In de regio Haaglanden kennen we een aantal grote evenementen. De Duinenmars, Parkpop, de 5 mei festivals en de North Sea Regatta zijn bekende voorbeelden. Maar ook op een sporttoernooi en bij de strandpost van Scheveningen staan de EHBO'ers van het Rode Kruis paraat. Voor Prinsjesdag komen de hulpverleners zelfs uit het hele land. De vrijwilligers die eerste hulp verlenen zijn onmisbaar.

Het Rode Kruis in de regio Haaglanden zoekt meer vrijwilligers die zich willen inzetten als Evenementenhulpverlener. Evenementen groeien in aantal en in omvang. En daarmee groeit ook de behoefte aan goede hulpverlening in geval van noodsituaties. Organisatoren van evenementen doen daarvoor graag een beroep op het Rode Kruis.

Hulpverlener bij evenementen word je niet zomaar. Een vrijwilliger van het Rode Kruis is minimaal 52 uur per jaar beschikbaar en werkt in een team van één de afdelingen in de regio Haaglanden. Het Rode Kruis zorgt voor een goede opleiding. Dat begint met een viersterren EHBO opleiding. Dan volgt een opleiding algemene evenementenhulp, die kan worden aangevuld met specialistische opleidingen zoals 'alcohol en drugs' of 'strand'. De opleidingen kosten de vrijwilliger niets, maar het Rode Kruis verwacht als tegenprestatie dat de hulpverlener zich ook daadwerkelijk bij evenementen gaat inzetten. De minimale leeftijd voor een hulpverlener bij evenementen is 18 jaar. Er is geen maximale leeftijdsgrens.

Door het Rode Kruis wordt indien nodig ook noodhulp verleend. Hiervoor worden per 1 januari 2016 nieuwe noodhulpteams ingericht. Noodhulp wordt verleend bij grote ongelukken of rampen. De noodhulp door hulpverleners van het Rode Kruis richt zich op de slachtoffers met de minst ernstige verwondingen. Een evenementenhulpverlener met veel ervaring kan doorgroeien naar noodhulpverlener. Hiervoor wordt een noodhulpopleiding gevolgd. De vrijwilliger blijft zich inzetten als hulpverlener bij evenementen maar is ook beschikbaar voor oproepen bij noodhulpsituaties. Door oefeningen worden aanvullende technieken geleerd die vanuit de praktijkervaring bij evenementhulp kunnen worden toegepast in situaties waarin noodhulp wordt gevraagd.

Wilt u evenementenhulpverlener worden of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.rodekruis.nl of neem contact op met de afdeling van het Rode Kruis in uw buurt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant