Afbeelding

Supersnelrechtzaken na jaarwisseling

Regio 6 keer gelezen

Regio - Het Openbaar Ministerie in Den Haag bracht maandag 4 januari in totaal vier verdachten van Oud en Nieuw gerelateerde feiten voor de supersnelrechter. Eén zaak waarin twee verdachten voor de rechter moesten verschijnen, werd aangehouden. Hieronder de twee zaken waarin de rechter gisteren uitspraak heeft gedaan.

Een 32-jarige man uit Gouda werd aangehouden nadat hij op 31 december rond 14.30 uur vuurwerk gooide in een winkelstraat. De man verzette zich tegen zijn aanhouding en gaf een agent in de politie-auto een kopstoot. De rechter veroordeelde de man tot tien weken gevangenisstraf, waarvan vijf weken voorwaardelijk. Hij moest aan de agent een schadevergoeding van €440,- betalen. Daarnaast kreeg hij een boete van €100,- omdat hij eerder dan toegestaan vuurwerk had aangestoken. De man mag aankomend oud en nieuw niet naar buiten.

Een 17-jarige jongen uit Delft werd aangehouden nadat hij vuurwerk naar de politie had gegooid. Hij verzette zich tegen de aanhouding en hierbij raakte een agent gewond. De rechter veroordeelde hem tot 10 dagen jeugddetentie waarvan zeven dagen voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 60 uur. Daarnaast moest hij €250,- schadevergoeding betalen.

Supersnelrecht
Zaken die juridisch gezien eenvoudig van aard zijn en dus weinig onderzoek vergen, worden voor de supersnelrechter gebracht. Het gaat daarbij vooral om feiten als openlijk geweld, zware vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie. Complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is (zoals bij grote ordeverstoringen), zullen in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht. Deze zaken zullen behandeld worden op snelrecht- of regulier zittingen. Personen die voor de supersnelrechter worden gedagvaard, zitten sowieso vast tot aan de zitting.

Uit de krant