Foto: Denise Quik
Foto: Denise Quik

GroenLinks: Neem Rotterdam The Hague Airport serieus en verklein haar geluidsruimte

Regio 32 keer gelezen

Regio - Rotterdam The Hague Airport zegt al jaren dat de vliegtuigen stiller worden. Afgelopen vrijdag in de Overschiese Krant zei de directeur van het vliegveld dat er binnenkort 'vliegtuigen over het hek gaan die onhoorbaar zijn door hun nieuwe motoren'. Ook gaf de directeur aan 'dat hij altijd woord houdt'.

GroenLinks Zuid-Holland stelt voor dat de provincie Zuid-Holland deze uitspraken van de directeur van Rotterdam-The Hague Airport serieus neemt en de geluidsruimte van het vliegveld hieraan aanpast. 

Sprookjes
De uitspraken van de directeur zijn volgens GroenLinks Statenlid Berend Potjer een unieke kans voor het vliegveld om haar de geloofwaardigheid en het draagvlak van het vliegveld in de regio te herstellen: "Met ons voorstel kan het vliegveld laten zien dat zij geen sprookjes verkondigt, maar de waarheid spreekt en inderdaad woord houdt, zoals de directeur stelt. De omwonenden geloven de beloften het vliegveld namelijk niet meer. Zij horen het vliegveld al jaren vertellen dat vliegtuigen stiller worden, maar zien wetenschappelijk bewijs dat vliegtuigen met straalmotoren met minder geluid niet van de grond komen en merken ook dat het lawaai toeneemt. Als het vliegveld meent wat men zegt is geen geluidsruimte nodig. Onhoorbaar vliegtuigen maken immers geen geluid."

"Zo ver wil GroenLinks echter niet gaan. GroenLinks stelt slechts inperken van de geluidsruimte voor. Het vliegveld kan nu voor eens en voor altijd haar geloofwaardigheid en draagvlak in de regio herstellen door te laten zien dat zij staat voor wat zij zegt. Door de daad bij het woord te voegen en met ons te pleiten voor inperken van de geluidsruimte."

Onhoorbare vliegtuigen
Potjer geeft verder aan dat wanneer het vliegveld om uitbreiding van de geluidsruimte vraagt, men zichzelf totaal belachelijk en ongeloofwaardig zou maken: "Dat is namelijk tegengesteld aan hun claim dat vliegtuigen stiller en zelfs onhoorbaar worden. Iets wat Rotterdam-The Hague Airport al jarenlang in de media en aan het publiek vertelt. Stillere vliegtuigen, zeker onhoorbare vliegtuigen waar de directeur het over heeft, hebben minder geluidsruimte nodig. Als ze zouden vragen om meer geluidsruimte, dan zegt het vliegveld eigenlijk dat men zelf niet gelooft dat vliegtuigen stiller worden en dat ze de media en het publiek jarenlang hebben voorgelogen."

Uit de krant