Afbeelding

Europa Kinderhulp dreigt kwetsbare kinderen 'nee' te moeten verkopen

Regio 129 keer gelezen

Regio - Steeds minder mensen melden zich bij Europa Kinderhulp aan als vakantieouder. De stichting maakt zich zorgen omdat zij deze zomer voor het eerst in haar meer dan 55-jarig bestaan mogelijk 'nee' moet zeggen tegen honderden kinderen uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Oekraïne, België en Nederland.

'Ik vrees het scenario van afgelopen zomer', zegt Joël Batenburg, woordvoerder van Europa Kinderhulp in Zuid-Holland en Utrecht. 'Het is ons toen ternauwernood gelukt om 1277 kinderen geplaatst te krijgen. In mei vorig jaar kwamen we nog zo'n 200 gezinnen te kort. Een slotoffensief in de lokale media heeft ons toen gered'.

Kort verblijf
Batenburg: 'We timmeren in onze provincies op alle mogelijke manieren aan de weg en aan het enthousiasme van onze 275 vrijwilligers ligt het niet. Maar het lijkt of steeds minder mensen de tijdelijke veilige haven kunnen zijn die deze kinderen zo hard nodig hebben. Het gaat hier om kinderen die dagelijks te maken hebben met zorgelijke omstandigheden. De gezinnen waaruit zij komen kampen met sociale of financiële problemen. Hun ouders dreigen er door ziekte of werkloosheid aan onderdoor te gaan. Of zij zijn juist druk bezig zijn om zich met hun gezin uit de problemen te werken. Een kort verblijf bij een vakantiegezin betekent voor deze kinderen even op adem komen. En dat is hard nodig'.

Profiel vakantieouders
Over het profiel van vakantieouders zegt Richard Visser, voorzitter in de beide regio's: 'De kinderen komen voor een periode van ruim 2 weken. Dat lijkt lang, maar die tijd is nodig om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. In principe kan iedereen vakantieouder worden. Belangrijk is om liefdevolle aandacht aan een kind te besteden. Liefde, structuur, regelmaat: daar gaat het om. Wij kijken bij onze vakantieouders niet naar godsdienst, nationaliteit, culturele achtergrond of politieke voorkeur'.

Wil je iets kunnen betekenen voor deze kinderen, meld je dan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl Op de site staan ook de data van de kinderreizen deze zomer. Liever direct en rechtstreeks contact met een medewerker/vrijwilliger van Europa Kinderhulp bij u in de buurt? Dat kan via carolien.macare@europakinderhulp.nl of joel.batenburg@europakinderhulp.nl

Uit de krant