Wies Visser (19) deelnemer aan Run for KiKa Marathon New York | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
De Leidschendamse Wies Visser (l.) loopt op 3 november de Run for KiKa Marathon New York en beste vriendin Ilona Wagener (19) gaat mee.
De Leidschendamse Wies Visser (l.) loopt op 3 november de Run for KiKa Marathon New York en beste vriendin Ilona Wagener (19) gaat mee.

Wies Visser (19) deelnemer aan Run for KiKa Marathon New York

  •   453 keer gelezen   Sport

Leidschendam - De Leidschendamse Wies Visser (19) loopt op 3 november de Run for KiKa Marathon New York. Plaatsgenoot en 'beste vriendin' Ilona Wagener (19) is haar ambassadeur en gaat mee naar The Big Apple. Het streefbedrag dat Wies en Ilona voor het goede doel bij elkaar wilde brengen is zo goed als bereikt.

Door Alexander Wagener

Wies en Ilona zijn beste vriendinnen sinds groep 3 van de Leidschendamse basisschool De Trampoline. Ze zaten nog niet bij elkaar in de klas toen Ilona leukemie kreeg. Wies: "Ik zat nog in de andere afgesplitste groep. Ik weet nog wel dat het impact had dat een leeftijdgenoot heel erg ziek was. Ongeveer in dezelfde periode had mijn moeder ook kanker."

Ilona: "Toen we samen in groep 3 kwamen zat ik al in de eindfase van mijn ziekte. Ieder jaar heb ik nog een controle in het LUMC, maar vanaf mijn 18e is dat om de 5 jaar." In 2014 kreeg de moeder van Wies opnieuw kanker. "Ilona en ik spraken daar wel over, zoals dat bij ons thuis ook gebeurde", aldus Wies. Mijn moeder overwon de ziekte weer. Zij gaat nog ieder jaar op controle."

Dat Wies ging hardlopen was niet vanzelfsprekend. "Ik heb tot mijn 15e op turnen gezeten bij Pro Patria in Zoetermeer. Tot mijn 12e in de topsportopleiding, maar toen een sportarts me vertelde dat ik overtraind was, ik had van een bepaald stofje te veel in mijn lijf, moest ik stoppen. In die periode bleef ik ook in groep 7 zitten. Ik kon het turnen niet loslaten en modderde nog een tijdje door op een lager niveau. Een polsblessure betekende het definitieve einde van mijn turnloopbaan. Ik geef nu les bij Gymnova in Leidschendam."

Het hardlopen kwam wel vrij snel daarna. "Ik zocht een sport waarbij ik mijn armen en handen het minst hoefde te belasten en ben 5 kilometers gaan hardlopen. Totaal ongeorganiseerd en volledig onbezonnen. Bij de Leidschendamse lopersclub De Vrolijke Loper kwam er meer structuur in mijn hardlopen. Mijn beste tijd op de 5 kilometer is nu 25 minuten en 26 seconden."

De stap naar de marathon ging niet echt geleidelijk. "Ik ben ook wel 10 kilometers gaan lopen, maar deelnemen aan de halve marathon van Amsterdam in oktober vorig jaar was weer zo'n impulsieve beslissing. Zonder een echt gerichte training liep ik die op karakter uit. Die halve marathon smaakte wel meteen naar meer. De beslissing om een hele marathon te willen doen was snel gemaakt. Een goed doel eraan koppelen stond ook voor mij vast. En dat het goede doel KiKa zou worden ook! Niet alleen door de ervaringen met mijn moeder en Ilona, maar ook omdat ik er in mijn MBO-opleiding Verpleegkunde mee in aanraking kom. En KiKa organiseert ook sponsorlopen in Nederland, waar ik aan mee heb gedaan."

De Run for Kika Marathon lag in de lijn der verwachtingen. "En ik wilde naar de grootste, die van New York. Ook omdat die geen leeftijdsgrens kent. In Nederland mag je pas marathons lopen als jet 21 jaar bent. Ik had me al ingeschreven voordat ik sportmedisch gekeurd was. Daarom schreeuwde ik het aanvankelijk ook niet van de daken dat ik mee ging doen. Thuis wisten ze ervan, maar mijn vrienden heb ik het pas op mijn verjaardagsfeest verteld. Toen ik was goedgekeurd."

Ilona zei direct dat ze mee wilde en binnen een week was dat ook beklonken. "Ik ben me gaan bemoeien met fondswerving op sociale media en zo. Op de basisschool organiseerden we vroeger samen al sponsorprojecten. Wat Wies doet vind ik heel mooi. Het is ook precies Wies. Ik heb mijn ziekteperiode ver achter me gelaten. Wies heeft altijd met kanker in haar directe omgeving geleefd."

Dit jaar doen 305 bij Run for Kika Marathon aangesloten atleten aan één van de 4 genoemde marathons mee. De grootste groep neemt deel aan de Marathon van New York. Wies: "Wij gaan er met 110 lopers heen. Reis, verblijf en de kosten voor deelname aan de marathon zijn uiteraard voor eigen rekening. Reis en verblijf zijn door Run for Kika georganiseerd. We zitten met z'n allen in hetzelfde hotel. Mijn ouders, zus en Ilona hebben een huis in New Jersey gehuurd. We vertrekken 31 oktober. Na de marathon op 3 november sluit ik in New Jersey aan en blijven we nog een paar dagen daar."

Er komt veel bij een marathon kijken heeft Wies gemerkt. "Mijn looptrainster bij De Vrolijke Loper heeft schema's voor me opgesteld en ik kan altijd om raad bij haar vragen. Over voedingsadviezen bijvoorbeeld. Het fysiek trainen gaat me goed af. Mentaal is het zwaarder. Ik heb hier en daar wel een dipje en blessure gehad. Je moet letten op je voeding. Van tijd tot tijd bijvoorbeeld een bepaalde shake nemen die niet lekker is. En tijdens het lopen kleverige en mierzoete gelletjes opdrinken. Bijna iedere dag trainen. Er is een paar keer met z'n allen getraind, maar je moet het toch vooral alleen of met je eigen lopersgroep doen. Ik word ook door een fysiotherapeut begeleid."

Ze krijgt mentale steun van iedereen. "De lange afstand trainingen fietst mijn moeder met me mee. Ilona gaat ook wel eens mee. Ik heb ook niet het idee dat ik het alleen doe. Het lopen natuurlijk wel, maar ik krijg veel support. Gelukkig blijft er ook tijd over om met mijn vader en zus te windsurfen. Dat is een passie van me."

Ook in financiële zin krijgt Wies veel support. "De grotere sponsoren komen op mijn wedstrijdshirt te staan. SPORT2000 Voorburg doneerde niet alleen geld maar stelde ook prijsjes ter beschikking voor de Pub Quiz in het Veur Theater, waar ik een bijbaan heb, die we voor de zomervakantie al gehouden hebben en zeer succesvol was. Ik wilde die quiz klein houden maar het Veur Theater pakte het gelijk groots aan. Er waren wel 100 mensen aanwezig. Het bemannen van een tafel kostte €100. Quizmaster Chris, die veel ervaring op dit gebied heeft, stelde de vragen maar verzon ter plekke nog weddenschappen om de opbrengst nog meer te verhogen. De Pub Quiz kreeg ook steun van sportcentrum De Uithof in de vorm van 4 vrijkaartjes voor het skiën."

"Op de bar in het clubhuis op tennispark Overdam, die door goede vrienden van mijn ouders wordt uitgebaat, heeft de hele zomer een KiKa collectebus gestaan", vervolgt Wies. Ik kreeg donaties van mensen uit mijn lopersgroep, van mijn opleiding, van werkcollega's van mijn ouders, maar ook van anonieme gevers. Ik werd zelfs op een festival in Zoetermeer herkend door iemand dia via via over mijn actie had gehoord en gelezen, en kennelijk een foto van mij had gezien. Ik kende hem niet eens!

Ilona heeft veel op social media gedeeld, waaruit een behoorlijk groot sponsorbedrag is voortgekomen. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik zoveel respons heb gekregen."

De Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa; sinds 2002) kan veel meer geld gebruiken om kinderkanker de wereld uit te helpen. Het overlevingspercentage is in vergelijking met andere vormen van kanker al heel hoog, maar moet van 95% naar 100%. Sponsor Wies Visser loopt de maraton in New York om te helpen dat doel te bereiken. Dat kan via https://www.runforkikamarathon.nl/Wies-Visser-New-York-2019. Wies: "Ik ben er bijna helemaal klaar voor! De laatste periode van de voorbereiding bestaat uit meer rust dan arbeid. Al het geld dat ik gesponsord krijg gaat naar KiKa. Ik dank u bij voorbaat voor uw gift. Dank u wel!"

Run for Kika Marathon (https://www.runforkikamarathon.nl) organiseert in 2019 vier deelnemersreizen naar buitenlandse marathons; Berlijn (29 sept.), Chicago (13 okt.), New York (3 nov.) & Athene (10 nov.). Alle vier waren of zijn ze uitverkocht. In 2020 heeft Run for Kika Marathon 9 marathons op het programma staan; Tokyo (1 mrt.), Two Oceans (Kaapstad, 11 apr.), Boston (20 apr.; al uitverkocht!), Londen (26 apr.; al uitverkocht!), Berlijn (27 sept.), Chicago (11 okt.), New York (1 nov.), Bagan Temple (Myanmar, Birma, 28 nov.) & Valencia (6 dec.).


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>