Forum Sport-legende André Lourens 'overwintert' in Benidorm | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Lourens en assistent-trainer van Zijl op het strand van Benidorm.
Lourens en assistent-trainer van Zijl op het strand van Benidorm.

Forum Sport-legende André Lourens 'overwintert' in Benidorm

  •   150 keer gelezen   Sport

Voorburg/Benidorm - André Lourens (53) verbleef van 3-8 januari met S.V. Honselersdijk in Benidorm op trainingskamp. 

De geboren Groninger (Winschoten) en getogen Zeeuw (Oost Souburg) begon met voetballen bij Racing Club Souburg toen hij 7 was. De liefde en de PABO (onderwijzersopleiding) dreven Lourens op 18-jarige leeftijd naar Rijswijk. Hij voetbalde achtereenvolgens bij RVC (4 jaar) en DEVJO (6 jaar). Een chronische knieblessure dwong hem te stoppen met voetballen. Hij ging direct als trainer aan de slag; DEVJO 2e elftal, Forum Sport (1e 2 jaar 2e elftal; 8 jaar), PGS Vogel (½ jaar), Forum Sport (½ jaar), technisch coördinator & 2e elftaltrainer Forum Sport (4½ jaar), Forum Sport (4½jaar), Voorschoten’97 (3 jaar). Sinds dit seizoen is hij hoofdtrainer van S.V. Honselersdijk.

“Ik was een fysiek sterke en snelle buitenspeler met een goede voorzet en een goede trap", aldus Lourens. "Op mijn 15e debuteerde ik al in het eerste elftal van Racing Club Souburg. In het seizoen 1985-1986 ging ik bij s.v. Middelburg in de 1e klasse spelen. Tot mijn verhuizing naar de Randstad ben ik daar gebleven. Ik woonde nog niet eens een week daar of er stond iemand van RVC met een voetbaltas in zijn hand letterlijk bij mijn voordeur op de stoep om te vragen of ik bij RVC wilde komen trainen en spelen. Hoe ze wisten wie ik was en waar ik woonde? Ik heb geen idee. Ik heb er onder André Wetzel en John Karelse, die óók allebei in Voorburg als trainer actief zijn geweest, getraind en in de 1e klasse gespeeld, en heb er met spelers als Harry van der Laan, die later prof bij FC Den Haag en Feyenoord werd, Mark Wotte, die van Feyenoord kwam, en met Rob de Lange, die later trainer van Tonegido werd en dat nu nog van DHC is, in elftallen gezeten. We wonnen in 1987 en 1988 de Haagsche Courant Cup, de voorloper van het Haaglanden Voetbal Toernooi. De finales wonnen we van RKAVV (1-0) en van LenS (3-2)."

"Het seizoen 1990-1991 ben ik nog een jaar bij s.v. Middelburg teruggekeerd", vervolgt hij."Samen met een andere Zeeuw, wat zo voel ik me nog steeds wel, Hans Tellier, die bij Scheveningen furore had gemaakt, reed ik 3x per week op en neer naar en van Zeeland om mijn oude club omhoog te stuwen. We werden kampioen in de 2e klasse. Totdat Bob Kootwijk belde. We kenden elkaar een beetje van RVC, waar hij in het 3e elftal had gespeeld. Op het moment dat hij belde was hij assistent-trainer bij Excelsior Maassluis, maar was hij al rond met Devjo om daar hoofdtrainer te worden. We hebben de opmars van Devjo van de 4e naar de 1e klasse, toen het hoogste zaterdagamateurvoetbalniveau van Nederland (!), samen met al die andere makkers van toen meegemaakt. In 1991-1992 werden we kampioen in de 3e Klasse A; in 1994-1995 kampioen in de 2e Klasse B. Een geweldige tijd!"

"Met mijn onderwijsachtergrond was trainer worden niet zo’n gekke stap", vindt Lourens. "Ik heb bij Devjo het vrouwenelftal nog tijdens mijn spelersloopbaan getraind. Vrouwenvoetbal was lang niet zo populair als dat het nu is en ik had nog geen diploma. Het vrouwenvoetbal is enige tijd bij Forum Sport weggeweest, maar mede door de opmars van het meidenvoetbal binnen de club al weer enige jaren terug. Een goede zaak! Trainersopleidingen ben ik pas vanaf 1999 gaan doen. Ik heb het diploma UEFA-A, het oude TC-1. Bij Devjo/Forum Sport ben ik uiteindelijk bijna 25 jaar actief geweest, waarvan 18½ jaar in functie; van 2e elftaltrainer tot hoofdtrainer en tussendoor nog als technisch coördinator bij de jeugd. Het seizoen 2004-2005 werden we kampioen in de 3e Klasse A. Via de nacompetitie zijn we een aantal jaren later naar de 1e klasse gepromoveerd. Voor mijn staat van dienst bij de club werd ik in mei 2016 na de laatste competitiewedstrijd van dat seizoen door club benoemd tot ‘Forum Sport Legende’. Ik had eerder al ‘het eeuwig lidmaatschap’ van de club gekregen. Het is een eer om die titels met me mee te mogen dragen."

Aan zijn periode als technisch coördinator bewaart Lourens fijne herinneringen. "Het geeft me veel voldoening dat ik samen met een aantal anderen de basis heb mogen leggen voor spelers als Remco Overdevest, nu RKAVV, Cees Konings, nu 2e elftaltrainer Forum Sport, Scott Drabbe, inmiddels gestopt, Jeroen Reinking en Nychel l’Ami, die nog basisspeler zijn. Er is vorm gegeven aan de jeugdopleiding binnen de club. De inhoud is door de trainers gedaan. Forum Sport plukt daar thans nog de vruchten van. De 3 seizoenen bij Voorschoten’97 waren ook heel waardevol, maar Forum Sport zit dieper in mijn hart. Het is wel apart dat ik beide clubs nu in de competitie met S.V. Honselersdijk tegenkom. In mijn laatste jaar vorig seizoen bij Voorschoten’97 werden we kampioen. Ik heb het dus mede zelf veroorzaakt. Het zou helemaal leuk zijn geweest als Kloetinge nu bij ons in de poule was gebleven, want daar is mijn broer hoofdtrainer. Kloetinge voetbalt nu 1e klasse in een ander district. Ik was met Scheveningen in gesprek over de functie hoofd jeugdopleiding, toen S.V. Honselersdijk contact opnam om Piet Boon op te volgen. Die kreeg het samen met 2e elftal en assistent-trainer Frank van Zijl, die gelukkig aanbleef, voor elkaar dat de club van de 3e naar de 1e klasse promoveerde en dat de club in haar debuutseizoen in de 1e klasse 4e werd."

"Dat S.V. Honselersdijk momenteel verre van die positie verwijderd is heeft met meerdere factoren te maken", realiseert de trainer zich. "Achtereenvolgende blessures van spelbepalende spelers brachten het elftal uit balans. En S.V. Honselersdijk is niet meer onbekend dus ook niet meer onbemind. Tegenstanders weten nu hoe wij spelen. De onbevangenheid is weg. Met mijn vorige clubs ben ik in de winterstop steeds in Nederland op trainingskamp geweest, omdat de periode tot de herstart van de competitie altijd te kort was. Het nadeel vroeger was dat de KNVB na twee weken in het nieuwe kalenderjaar al weer een inhaal- of competitieprogramma vaststelde, waardoor eenmaal terug in Nederland het acclimatiseren van warm naar doorgaans koud weer te kort duurde. Voordeel van trainen in de zon is dat de omstandigheden altijd goed zijn. Je hoeft vrijwel nooit een training over te slaan of er ineens een andere invulling aan te geven. Ik heb het meegemaakt dat clubs niet in hun sterkste formatie konden uitkomen, omdat er altijd wel een paar spelers snotverkouden of ziek was door de omschakeling naar ander weer. S.V. Honselersdijk kiest er in tegenstelling tot menig andere club voor al direct na de jaarwisseling op trainingskamp te gaan. We zijn nu 8 januari weer terug en ons eerste competitieduel spelen we pas weer op zaterdag 25 januari uit bij RVVH."

Lourens beleeft ook veel plezier aan het directeur zijn van het Rijswijkse Kindcentrum BuitenRijck in de nieuwe wijk tussen Rijswijk en Delft. "In september 2014 openden we voor 14 leerlingen de deuren van de basisschool. Nu zijn er ruim 300 kinderen in onze kinderdagverblijven, voorschoolse, tussenschoolse & buitenschoolse opvang en basisonderwijs, en hebben we een wachtlijst. Er werken 60 mensen. Ik heb geprobeerd te bedenken wat onze kinderen over pakweg 20 jaar nodig hebben. Mijn conclusie is dat ze dan veel in beweging zullen zijn, flexibiliteit nodig hebben. Kinderen op de basisschool hebben geen eigen tafels meer. We hebben flexplekken. Ook de ruimtes zijn divers, we willen zelfs werkplekken buiten maken. We zitten nog niet op 40% van wat we verder nog beogen. De nadruk ligt op communicatie en samenwerken. Je komt het op school, voetbal, eigenlijk overal tegen, dus waarom niet al beginnen bij 0-12 jarigen?"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>