Dennis den Turk (Forum Sport; zonnebril/cap): “Voorlopig kijken we het trainen van dag tot dag aan.” (archieffoto: AW).
Dennis den Turk (Forum Sport; zonnebril/cap): “Voorlopig kijken we het trainen van dag tot dag aan.” (archieffoto: AW).

Rondwarend coronavirus legt ook alle lokale sport plat

Sport 326 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De georganiseerde binnen- en buitensport in heel Nederland is tot en met het weekend van 4 en 5 april stopgezet. Alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal zijn uitgesteld. De oefeninterlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje zijn afgelast. 

Het stilleggen van het Nederlandse voetbal komt voort uit de afgelopen donderdag en zondag aangekondigde maatregelen van het kabinet om alle (sport)evenementen in heel Nederland af te gelasten wegens het gestaag toenemend aantal coronavirusslachtoffers in ons land. Alle sportclubs, sportaccommodaties en trainingsfaciliteiten in Nederland zijn dicht. De KNVB adviseert de clubs om gehoor aan de maatregelen te geven, alles te sluiten en ook niet collectief te trainen. Voor de hervatting van de competities wordt rekening gehouden met de tijd die de selecties nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden. Hoe gaan standaardelftallen van de lokale voetbalclubs in de voetbalregio Leidschendam-Voorburg met deze situatie om?

RKAVV

Voor de Leidschendamse hoofdklasser zijn de 22e, 23e en 24e speelronde uitgesteld. RKAVV staat 3e in de zondag Hoofdklasse A en zou MSC/Amslod (14e) uit, Be Quick 1887 (12e) thuis en Quick’20 (9e) uit hebben ontmoet. Ook de achtste finale van het districtsbekertoernooi tegen en bij tweedeklasser DOSR in Waddinxveen op donderdag 26 maart om een plek in de kwartfinales gaat niet door. Paaszaterdag 10 april speelt RKAVV pas weer competitie tegen en bij RKVV Velsen (10e). Op zondag 19 april staat de Haaglanden-derby RKAVV-HBS (8e) op het programma. Trainer Maurizio Ceccucci twijfelt enorm of er überhaupt nog wel gevoetbald wordt dit seizoen. “Mijn spelers hebben maandag allemaal een individueel trainingsprogramma gekregen, want trainen in groepsverband is uitgesloten. Verder is het allemaal gissen. Als je mijn mening vraagt denk ik dat het seizoen afgelopen is. Ik geloof niet dat we over 3 weken weer vrolijk op het veld staan alsof er niks aan de hand is. Oefenduels zijn natuurlijk onmogelijk. Denk je nou echt dat we nu 3 weken niks doen en dan over 2 weken vrolijk een oefenpotje spelen. Nee joh! Premier Rutte heeft maandagavond dat de coronacrisis nog weken misschien wel maanden kan duren. Een totale lock down sluit ik niet uit. Italië, het land van mijn familie, zit al 2 weken op slot. Het dodental en het aantal besmette mensen blijven oplopen. Dus waarom zou de crisis hier over 2 weken over zijn?”

Forum Sport

Voor de Voorburgse eersteklasser (en overige regioclubs) zijn de 18e tot en met de 21e speelronde uitgesteld. Forum Sport staat 6e in de zaterdag 1e klasse B en zou Voorschoten’97 (7e) uit, S.V. Honselersdijk (12e) thuis, VELO (14e) uit en Brielle (5e) thuis hebben ontmoet. Ook de achtste finale van het districtsbekertoernooi thuis tegen zondag eersteklasser Den Hoorn op dinsdag 24 maart om een plek in de kwartfinales gaat niet door. Paaszaterdag 10 april speelt Forum Sport pas weer competitie thuis tegen RVVH (9e). Ook voor trainer Dennis de Turk is de nabije toekomst nog ongewis. “We hebben de spelersgroep een loopschema gegeven, waaraan iedere individuele speler zelf invulling moet geven. Voorlopig kijken we het van dag tot dag aan of, wanneer en waar we de groepstraining weer kunnen hervatten. Je kan altijd in groepsverband trainen hoor, maar dan zal je bijvoorbeeld naar het strand moeten gaan. Daar wachten we uiteraard nog even mee.”

Wilhelmus

Wilhelmus staat 6e in de zondag 2e klasse C en zou RKDEO (5e) uit, Oliveo (3e) thuis, Wippolder (4e) uit en HVV (2e) uit hebben ontmoet. In het Paasweekend staat geen programma voor Wilhelmus gepland. Zaterdag 18 april (17:00 uur) staat pas weer het eerstvolgende competitieduel thuis tegen Laakkwartier (8e) gepland. Trainer Oscar Laguna Burgos neemt de situatie voor wat die is. “Mijn spelers zullen het met individuele thuis-trainingsprogramma’s moeten doen. Dat is het enige wat we ze kunnen aanbieden aangezien de sportscholen en fitnesscentra ook dicht zijn. Het is een volkomen bizarre situatie, maar goed het is zoals het is. Het nu al organiseren van oefenduels heeft geen zin. We moeten eerst maar eens gewoon weer gezamenlijk kunnen gaan trainen als het weer mag.”

Stompwijk’92

Stompwijk’92 staat 9e in de zondag 3e klasse B en zou HOV/DJSCR (6e) thuis, REMO (11e) uit, Alphen (5e) thuis en Slikkerveer (3e) uit hebben ontmoet. In het Paasweekend staat geen programma voor Stompwijk’92 gepland. Zondag 19 april staat pas weer het eerstvolgende competitieduel thuis tegen SV Charlois (2e) gepland. Trainer Patrick Kamperveen denkt voorlopig niet aan voetballen. “Wij doen voorlopig niks in groepsverband deze eerste week dat de maatregelen zijn afgekondigd. En aan eventueel voetballen tegen oefenpartners al helemaal niet. Voetballen is volkomen onbelangrijk en van ondergeschikt belang op dit moment, vind ik. Voorop staat de gezondheid voor iedereen. Wij gaan geen onnodige risico's lopen.”

SEV

SEV staat 5e in de zaterdag 4e klasse D en zou DVC (12e) thuis, HPSV (14e) thuis, Oosterheem (13e) uit en Semper Altius (3e) thuis hebben ontmoet. In het Paasweekend staat geen programma voor SEV gepland. Zaterdag 18 april staat pas weer het eerstvolgende competitieduel uit tegen RVC Celeritas (7e) gepland. Trainer Kenneth Soechit ondervindt nog steeds de gevolgen van de coronacrisis. “Vorige week coachte mijn assistent-trainer Ben de Haan SEV naar een 1-1 gelijkspel bij GDA, omdat ik voor mijn werk in Suriname zat. Daar ben ik nog steeds. Vanwege het coronavirus zijn alle vluchten naar Europa tot nu toe geannuleerd. Ik zit klem. Ben regelt de zaken in Leidschendam.” De Haan zelf heeft het vooral druk met zijn functie op het Maris College in Kijkduin waar hij locatiedirecteur is. “Na de abrupte voetbalstop ligt de focus van de spelers nu vooral op zelfstandig bijhouden van de conditie. Groepstrainingen zijn momenteel terecht uitgesloten. Naast Netflix en PlayStation verwacht ik dat de spelers intrinsiek gemotiveerd zijn om in actie te komen. De medische en technische staf hebben contact met elkaar om diegene die een duwtje in de rug nodig heeft met een trainingsprogramma te motiveren. Door de mooie opmars richting de cruciale 3e periode is de groep supergemotiveerd om maximaal voor een goed resultaat te gaan. We zullen er met elkaar voor zorgen dat we er zullen staan als de bal weer gaat rollen. Voor nu gaat de gezondheid van een ieder voor! Op school zijn we druk bezig om onderwijs op afstand te bieden. Maandag was de eerste dag zonder leerlingen. Door mijn team wordt hard gewerkt om het onderwijs bij de leerlingen thuis te krijgen. Het digitaal lesgeven raakt in een stroomversnelling. Het zijn inderdaad spannende tijden waar vragen en onduidelijkheden de dag bepalen. We zorgen er met elkaar voor dat we orde in de chaos scheppen en slaan ons door deze bizarre tijd heen.”

RKAVV Vrouwen

RKAVV Vrouwen staat 4e in de zaterdag vrouwen 2e klasse B en zou ARC (9e) thuis, Ariston’80 (13e) thuis, Zuidland (11e) en Den Hoorn (6e) thuis hebben ontmoet. In het Paasweekend staat geen programma voor RKAVV Vrouwen gepland. Zaterdag 18 april staat pas weer het eerstvolgende competitieduel uit tegen LYRA (10e) gepland. Trainer Nikita van der Wijngaard heeft geen bijzondere maatregelen genomen om haar spelersgroep aan het werk te zetten. “Er is geen speciaal programma. We gaan het risico niet lopen! De gezondheid van iedereen gaat voor voetbal, wat maar een weliswaar belangrijke bijzaak in het leven is, maar niet zaligmakend. Als de meiden zichzelf fit houden is dat natuurlijk altijd goed, maar ik verplicht ze tot niks!”

Nikita v.d. Wijngaard (hier met opleider Mario Koswal): “De gezondheid van iedereen gaat voor voetbal!” (privéfoto).
Technische staf SEV; 2e v. rechts Ben de Haan: “We zorgen ervoor dat we er staan als de bal weer gaat rollen.” (foto: Rob de Ruijter).

Uit de krant