Logo hetkrantje-online.nl
Luca Cantineau  in actie als scheidsrechter (foto: @socratesimages/Angelo Blankespoor).
Luca Cantineau in actie als scheidsrechter (foto: @socratesimages/Angelo Blankespoor).

Voorburger Luca Cantineau beste scheidsrechter Eerste Divisie

  •   641 keer gelezen   Sport

Voorburg - Met het fluiten van het Keuken Kampioen Divisie duel Cambuur-Jong PSV (4-2) op vrijdagavond 28 februari was door de sluiting van het openbare leven naar aanleiding van de COVID-19 uitbraak ook het voetbalseizoen 2019-2020 voor voetbalscheidsrechter Luca Cantineau (26) voorbij. 

Op 5 oktober 2018 floot de geboren en getogen Voorburger zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal; Jong Ajax-Telstar (3-0). Zijn eigen loopbaan als actief voetballer was al op 13-jarige leeftijd voorbij. Vrijwel direct daarna werd hij scheidsrechter. Door het weekblad Voetbal International (VI) werd hij dit seizoen als beste scheidsrechter van de Keuken Kampioen (1e) Divisie beoordeeld. Cantineau behaalde volgens de kennisjury het hoogste gemiddelde cijfer (6,23) per wedstrijd. En hij heeft nog een hele loopbaan voor zich.

Ik ontmoette Luca Cantineau voor het eerst en meteen voorlopig voor het laatst in Voorburg op dinsdagavond 3 maart op VoetbalPark ’t Loo, de thuishaven van Forum Sport, waar hij zelf kortstondig voetbalde. Het was in de scheidsrechterskleedkamer, voorafgaande aan het Haaglanden Voetbal Toernooi 1/8 finaleduel om de Sir Winston Cup Forum Sport-HBS (5-1; 4x Edoardo Saurwalt, 1x Marc du Chatenier). Ik zou hem als grensrechter assisteren, was te laat en moest de warming-up aan me voorbij laten gaan, omdat ik aanvankelijk op het veld van HBS stond, terwijl ik die avond niet van huis in Honselersdijk maar uit Leidschendam bij mijn moeder vandaan kwam. Een weinig professionele voorbereiding moet hij gedacht hebben, maar hij liet het niet blijken. Wat me opviel was zijn professionaliteit, terwijl het ‘maar’ een veredeld oefenduel was.

Zijn voetbaltas was net een grote reiskoffer, waarin onder anderen verschillende tenues en 3 ‘piepvlaggetjes’ met zenders voor de grensrechters zaten om op alles voorbereid te zijn. In het veld straalde hij natuurlijk gezag uit, toonde hij zich superfit en stelde hij zijn beide assistent-scheidsrechters André van Vliet (landelijk jeugdvoetbalscheidsrechter) en mij (clubgrensrechter S.V. Honselersdijk) op hun gemak. Die 3e piepvlag kwam goed uit, want na een ferm vlagsignaal van Van Vliet voor rust sneuvelde zijn vlaggetje. Hij kon na rust met het reservevlaggetje verder. Cantineau kende veel spelers die hij ook gewoon aansprak. Totaal niet autoritair, gewoon zichzelf en met veel humor en een vrolijk gezicht. Begin mei sprak ik hem telefonisch.

“Ondanks de coronacrisis train ik gewoon door. Ik loop voor mezelf in het Haagse Bos of op het strand, maar doe ook alternatieve sporten, zoals fietsen, zwemmen, badminton en fitness voor zover dat mogelijk is. De wekelijkse circuittraining onder leiding van Marcel Fortunati in Westvliet Family Sports & Health Club met onder anderen Eredivisie-scheidsrechter Edwin van der Graaf, óók uit Voorburg, is tijdelijk stopgezet door COVID-19. We hardlopen af en toe samen, maar wel gewoon met in achtneming van de RIVM-coronaregels. Bij de KNVB in Zeist hebben we momenteel geen opkomsten meer."

Forum Sport
Hij vervolgt: "Ik ben met voetballen bij de Koninklijke Haagsche Cricket (HCC) en Voetbal Vereeniging (HVV) begonnen toen ik 4 was. HVV is de club waar mijn vader en andere familie voetbalden. Mijn broer Max, die 7 jaar ouder is, voetbalde er ook als centrale verdediger. Mijn vader is destijds nog keeper in de jeugdopleiding van ADO Den Haag geweest. Ik was ook keeper. Max en ik wilden allebei hogerop voetballen. Dat werd dus bij Forum Sport. De JO13 en JO19 speelden landelijk 3e divisie. Max werd geselecteerd; ik niet. Hoofdjeugdtrainer Slobodan Dutina zag het niet in mij. Ik ben toen eigenlijk vrijwel meteen met voetballen gestopt."

Een reclamefilmpje op YouTube motiveerde Luca om scheidsrechter te worden. "Via Forum Sport heb ik in Pijnacker bij DSVP/Oliveo mijn eerste scheidsrechterscursus gevolgd. Forum Sport JO09-12 - Voorschoten’97 JO09-10 was mijn eerste wedstrijd. Ik had feeling voor fluiten en floot tot mijn 15e bij Forum Sport de JO09, JO11, JO13 en soms wel eens de JO15. De Voorburgse oud-scheidsrechters Cees van der Togt, die helaas in 2016 overleden is, en Joost de Bock, die nog steeds bij Forum Sport rondloopt, stimuleerden mij enorm. Ik ging verder met cursussen volgen. Mijn eerste bondswedstrijd was Reeuwijk JO19-UNIO JO19 toen ik 15 was. Toen ik 17 was floot ik mijn eerste standaard seniorenwedstrijd. Dat was het 3e klasse duel SEV-Loosduinen. Paul Janssen, de beste vriend van mijn broer, speelde rechtsback bij SEV. Max en hij hadden bij Forum Sport in de JO19-1 gevoetbald. Dat was best wel een apart seniorendebuut ja."

Talent
Binnen 2 jaar werd de Voorburgse scheidsrechter toegelaten tot het talententraject betaald voetbal en waren er aanstellingen op het allerhoogste amateurniveau. "Op mijn 18e was Delta Sport-Stedoco mijn eerste hoofdklasseduel. EVV-Haaglandia was mijn eerste duel in de Topklasse, de huidige 3e divisie. Ik was 19. Toen ik 20 was floot ik mijn eerste duel in de 2e divisie VVSB-Jong Vitesse en mijn eerste duel in de 1e divisie was dus Jong Ajax-Telstar. Ik heb tot nu toe 30 wedstrijden in die Keuken Kampioen Divisie gefloten, ben 48 keer 4e official geweest in ere- en 1e divisie (o.a. bij Feyenoord-Heracles met 40.000 man op de tribune!), ben 15 keer VAR, video-arbiter geweest en heb 4 KNVB-bekerwedstrijden gefloten, waaronder Quick-Willem II en Odin-Heerenveen. Daarnaast heb ik in Frankrijk en Portugal jeugdinterlands gefloten. Schotland JO18-Georgië JO18, Oranje JO16-Duitsland JO16, Frankrijk JO16-Japan JO16 en dit seizoen nog USA JO19-Ierland JO19. Ik vind het uiteraard leuk om door een onafhankelijke en kritische jury van VI tot beste scheidsrechter van de Keuken Kampioen Divisie te zijn uitgeroepen. De Eredivisie is mijn volgende doel. De verantwoordelijken bij de KNVB laten daar niets over los, maar zeggen wel dat ik me goed ontwikkel en zo door moet gaan. Ik hoop dat ik die stap snel mag maken."

"Natuurlijk wil ik kijken hoe ver ik kan komen", geeft Cantineau aan. "Uiteraard heb ik ook het fluiten van Europese clubcompetitiewedstrijden, landenwedstrijden op EK ’s en WK ’s in mijn hoofd. Maar alles op zijn tijd. Ik ben nog jong. In hoe je me omschrijft herken ik me wel. Ik voel me ook meer een spelleider en vind het belangrijk om de spelers bij hun voornaam te noemen. Voorafgaand aan ieder duel dat ik fluit doe ik mijn huiswerk, bekijk ik met wie ik te maken krijg en weet ik wat ik van iedere speler zo’n beetje verwachten kan. De stand op de ranglijst en de sentimenten moet je ook gewoon kennen. Dat is prettiger voor de spelers, denk ik. Arbitreren is voor mij topsport. De speelwijze en wie veel overtredingen maakt moet je gewoon weten. Ik kijk al in de tunnel naar hoe spelers met elkaar omgaan. Voorkomen is beter dan bestraffen. Het is geen machtspelletje. Ik sta tussen de spelers en als het moet daarboven. Maar ik staar me niet blind op mijn scheidsrechtersloopbaan."

Leven na de topsport
Er is natuurlijk ook nog een leven na de topsport. Na zijn scheidsrechtersloopbaan wil de Voorburger de advocatuur in. "Het studeren aan de universiteit doe ik met dezelfde bevlogenheid. Ik heb bachelors afgerond in notarieel en fiscaal recht. Momenteel ben ik bezig met een dubbele master ‘arbeids- en ondernemingsrecht’. Mijn doel is om in 2021 klaar te zijn met mijn studie. Dan mag ik mij meester in de rechten noemen. Ik heb op de universiteit een topsportstatus. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met mijn activiteiten voor de KNVB. De coronacrisis biedt mij de gelegenheid om me nu vrijwel volledig op mijn studie te kunnen richten. Het nadeel van niet te kunnen fluiten heeft dus nu een voordeel, maar ik kijk wel weer uit naar het fluiten van wedstrijden. Op weg naar het nieuwe seizoen, dat volgens de berichten vanaf 1 september mag beginnen, zullen er in augustus wellicht weer oefenwedstrijden gespeeld mogen worden. Ik kijk echt weer uit naar het fluiten van wedstrijden.”

Meer berichten