Luca Cantineau, de beste scheidsrechter uit de Keuken Kampioen Divisie (archieffoto’s: @socratesimages).
Luca Cantineau, de beste scheidsrechter uit de Keuken Kampioen Divisie (archieffoto’s: @socratesimages).

Scheidsrechter Luca Cantineau opent betaald voetbalcompetitie 2020-2021

Sport 689 keer gelezen

Voorburg - Het eerste duel in het betaald voetbal in het seizoen 2020-2021 stond vorige week vrijdag in de vooravond onder leiding van scheidsrechter Luca Cantineau (26) uit Voorburg. Die eerste wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie was Jong FC Utrecht-FC Eindhoven en eindigde in 1-2. Cantineau was genoodzaakt om zes keer de gele kaart te trekken. De beste scheidsrechter uit de Keuken Kampioen Divisie van vorig seizoen vond het bijzonder om de competitieaftrap in het betaald voetbal van dit seizoen te mogen doen.

“En dat na een door covid-19 gedwongen voetbalpauze van 152 dagen! Cambuur-Jong PSV (4-2) op 28 februari was de laatste competitiewedstrijd die ik floot. In die pauze heb ik aanvankelijk weinig gedaan, ben met mijn vriendin op vakantie geweest, maar daarna heb ik flink doorgetraind. Op de 7e en 21e van iedere maand moeten we onze hartslag- en trainingsgegevens in een logboek digitaal bij de KNVB aanleveren. Iedere maandagochtend van 7:00-8:30 uur train ik met collega-scheidsrechters Edwin van der Graaf (óók uit Voorburg), Yorick Weterings en FIFA-vrouwenscheidsrechter Lizzy van der Helm intensief met Marcel Fortunati in Westvliet Family Sports & Health Club, waar ik al vier jaar kom. Hij heeft ons absoluut conditioneel beter en fitter gemaakt met zijn programma’s. Daarnaast train ik nog twee keer in de sportschool en een keer buiten op de velden van Forum Sport met Edwin. Als scheidsrechter in het betaalde voetbal is het geen doen om trainingsachterstand op te lopen. Dat moet je niet willen. Rust op z’n tijd is uiteraard ook belangrijk.”

In aanloop naar de competitiestart kende Cantineau nog wel wat verplichtingen. “Voor ieder duel worden ook de scheidsrechters op corona getest. De KNVB wees daartoe adressen in het hele land aan. Ik ga iedere woensdag naar het UMC Leiden. Dat heb ik nu acht keer gedaan. Voor vrijdag moet de uitslag bij de KNVB bekend zijn. Daar ziet de KNVB streng op toe. De gezondheid van iedereen staat uiteraard voorop. Vorige week woensdag ben ik voor mijn conditietest en spelregeltoets in Zeist glansrijk geslaagd. Voor de spelregeltoets had ik een 10. Verder heb ik de afgelopen periode twee oefenduels gefloten Jong PSV-team VVCS, dat uit profvoetballers zonder club bestaat, en Cambuur-FC Dordrecht.”

Jong FC Utrecht-Eindhoven (1-2) was een pittig duel. “Er werd inderdaad op het scherpst van de snede gespeeld. Ik heb zes keer de gele kaart moeten trekken. Doorgaans laat ik veel toe om het spel zo veel mogelijk te laten voortgaan. Het veld vrijdagavond was glad door de vele regen. Van de wedstrijd heb ik nog geen rapport gekregen, maar ik heb wel de KNVB-waarnemer na afloop gesproken. Hij was tevreden en vond dat ik op tijd de wedstrijd naar me toe trok en spelers bestrafte. Drie keer geel voor commentaar, een keer voor het weggooien van de bal en twee keer voor een overtreding. Er was nog een situatie waarin ik een tweede gele kaart voor een speler had kunnen trekken en een strafschop had kunnen geven, maar ook de waarnemer vond het terecht dat ik dat niet had gedaan. Komend weekend fluit ik niet, maar ik hoop wel ergens vierde official of videoassistent referee (VAR) mag zijn. Vanaf gisteren werk ik op het advocaten- en notarissenkantoor Buren Legal aan de Scheveningseweg in Den Haag. Ik heb bachelors in notarieel en fiscaal recht. Momenteel ben ik bezig met een dubbele master ‘arbeids- en ondernemingsrecht’. Ik hoop na het afronden van mijn masterstudie bij Buren Legal te kunnen blijven werken. Er is meer dan alleen maar voetbal.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant