Logo hetkrantje-online.nl
Pascal Struijk stond toch echt in de opstelling van Leeds United tegen Liverpool (screenshot).
Pascal Struijk stond toch echt in de opstelling van Leeds United tegen Liverpool (screenshot).

Pascal Struijk debuteert in Premier League tegen Liverpool

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Pascal Struijk (21; SEV, ADO Den Haag, Ajax) uit Voorburg werd vorig seizoen met Leeds United kampioen in The Championship (1e divisie). Zaterdag ging The Premier League van start. Leeds United speelde zaterdagavond haar eerste wedstrijd tegen en bij landskampioen 2020 en Champions League winnaar 2019 Liverpool. Struijk maakte totaal onverwacht zijn debuut. 

Zijn broer Kasper (22) keek de wedstrijd op Ziggo Sport bij zijn vriendin in Den Haag; Pascal was niet bereikbaar voor een interview. “Pascal mag niet zomaar interviews met de media doen. Daar zijn regels aan verbonden.” Kasper, zelf spelend bij zaterdag vierdeklasser SEV maar revaliderend van een complexe beenoperatie, is ‘supertrots’ op zijn broertje.

Bij Ajax kwam hij destijds als centrale verdediger weinig aan spelen toe. Bij Ajax kregen Boy Kemper (nu ADO Den Haag) en Sven Botman (nu Lille) de voorkeur, en was de jongere Matthijs de Ligt (nu Juventus) hem al lang voorbij estreefd. Ajax werkte in januari 2018 dan ook mee aan een tussentijds vertrek naar Leeds United, waar de linksbenige 1,90 meter lange centrale verdediger of linksback, die ook als verdedigende middenvelder goed uit de voeten kan, al snel uitgroeide tot aanvoerder van het elftal Onder 23 jaar. Einde seizoen 2018-2019 zat hij al op de bank toen Leeds United in de halve finales van de play-offs tegen Derby County aantrad, maar toen nog niet naar The Premier League promoveerde.

In december 2019 debuteerde Struijk met korte invalbeurten tegen Hull City (2-0 winst) en Cardiff City (3-3). Hij maakt vanaf dat moment vast onderdeel van de selectie uit en speelde eind vorig seizoen toen eerst promotie en later het kampioenschap in The Championship werd veroverd regelmatig in de basis. Leeds United was de laatste kampioen van de oude First Division, voordat in 1992 The Premier League werd ingevoerd. Onder de Argentijnse manager Marcelo Bielsa, volgens toptrainer Pep Guardiola (ex-Barcelona & Bayern München; nu Manchester City) de ‘allerbeste’, maakt Leeds United na 16 jaar nu zijn rentree in The Premier League.

Voor de familie Struijk-Weydemuller was het debuut van Pascal totaal onverwacht. “We wisten het pas anderhalf uur voordat de wedstrijd begon, toen ik de opstellingen op internet las. Mijn moeder Francis was in Italië op vakantie, ik was bij mijn vriendin en mijn vader Frans en zusje Robin waren gewoon thuis. Natuurlijk zaten we allemaal voor de televisie. Mijn moeder keek via een Ziggo Sport app op haar tablet naar de wedstrijd. Na de wedstrijd hebben we hem uiteraard via de app gefeliciteerd. Met de familie hebben we een groepsapp, waar ook mijn oma en neefje in zitten. Pascal is niet zo’n jongen, die nog even vlak voor de wedstrijd op zijn smartphone meldt dat hij zou spelen. Het is ook een rare tijd. Het stadion van Liverpool op Anfield Road was helemaal leeg. Als we de kans hadden gehad om erbij te mogen zijn hadden we natuurlijk in het stadion gezeten, maar ook los van deze coronatijd was Pascal’s debuut in het basiselftal totaal onverwacht. We hebben hem allemaal al wel bij Leeds United zien spelen en gaan regelmatig bij hem op bezoek, maar toen ze kampioen werden waren we er ook niet bij omdat het al coronatijd was.”

“We zijn in België geboren, toen mijn ouders daar vanwege het werk van mijn vader daar woonden. Daarna zijn we naar Voorburg verhuisd. Toen ik 4 was, en Pascal nog 3, wilde ik voetballen. Bij SEV mocht ook mijn broertje al meevoetballen. Dat was ook de reden dat we bij SEV en niet ergens in Voorburg zijn gaan voetballen. Toen ik naar de E-junioren, nu JO09, ging is Pascal naar ADO Den Haag gegaan. Zijn overstap naar Ajax was eigenlijk al onverwacht. Daar heeft hij nog ontzettend veel bijgeleerd. In Engeland is hij nog veel sterker geworden. Hij vindt Bielsa de allerbeste trainer die hij tot nu toe heeft gehad. Zijn trainingen zijn enorm zwaar. Fysieke fitheid is de basis voor de manier van aanvallend spelen zoals Bielsa dat wil."

"Ik ben supertrots op mijn broertje. Hij heeft hier 15 jaar alles voor opzij gezet en leeft nu zijn droom. Het is gewoon een jongensboek. Zelf zit ik in een moeilijke fase. Toen ik onlangs het tenue van SEV weer aan had voor de teamfoto begon het wel weer te kriebelen, maar ik moet geduld hebben. Ik vergelijk mezelf totaal niet met Pascal, maar ik wil gewoon in het eerste elftal bij SEV terugkomen. En dat gaat lukken.”

Meer berichten