Logo hetkrantje-online.nl
<p>Maartje Looijen (links) wordt door trainer Sjaak Polak aangemoedigd acties te maken (foto: archieffoto ADO Vrouwen).</p>

Maartje Looijen (links) wordt door trainer Sjaak Polak aangemoedigd acties te maken (foto: archieffoto ADO Vrouwen).

Eredivisierentree ADO Vrouw Maartje Looijen komt steeds dichterbij

  •   keer gelezen   Sport

Eind 2016 scheurde Maartje Looijen (22) een kruisband in haar knie, waar ze na 12 maanden revalidatie volledig van herstelde. Afgelopen zomer tekende de rappe buitenspeler voor 2 jaar bij. Door een achillespeesblessure kwam ze dit seizoen nog maar één keer in actie.

Looijen begon met voetballen tussen de jongens bij RKAVV en stapte in 2014 na de JO15 over naar Jong ADO Den Haag Vrouwen. Via dat beloftenelftal promoveerde ze naar de hoofdmacht. Op 27 februari 2015 debuteerde ze als invaller tegen en bij PEC Zwolle (1-9). Een maand later stond ze voor het eerst in de basis tegen oefenpartner UMF Stjarnan (1-1); toen de landskampioen van IJsland. Huidig FC Twente speler en Oranje-international Renate Jansen scoorde de 1 -0 op haar aangeven.

Voormalig technisch coördinator Alex Scholte haalde Looijen destijds naar de vrouwen eredivisieclub. “Ik speelde op zaterdag bij RKAVV en de laatste paar jaar trainde ik op zondag bij de KNVB West 2 met meiden uit de regio. ADO Den Haag Vrouwen verzorgde daar een reeks selectietrainingen voor het toen nieuwe Jong ADO Vrouwen. Alex gaf die. Met een aantal anderen werd ik daar toen uit geselecteerd.” Het hoogtepunt in haar voetballoopbaan tot nu toe was het winnen van de bekerfinale op 28 mei 2016. “Van Ajax in ons eigen Cars Jeans Stadion. En live op televisie. Ik speelde de laatste 15 minuten. We scoorden vroeg in de wedstrijd en het lukte ons die 1-0 voorsprong vast te houden.” Haar loopbaan verloopt naar wens. “Los van de blessures gaat die zoals ik het wil. Jong ADO Vrouwen kwam voor mij precies op tijd. Met RKAVV JO17 in de landelijke 3e divisie voetballen zou fysiek te zwaar voor me zijn geweest. Ik heb me goed kunnen ontwikkelen en ben er trots op dat ik de eerste van Jong ADO Vrouwen was die mocht debuteren in het eerste elftal. En ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin. ADO Den Haag Vrouwen is een club die echt bij mij past.”

Niet alleen covid-19 gooit roet in haar zesde eredivisie-seizoen. Looijen had dit seizoen de grens van 100 officiële wedstrijden kunnen bereiken. “Ik ben aan het herstellen van een achillespeesblessure. Het gaat de goede kant op. Een jaar niet kunnen voetballen en mijn huidige revalidatie hebben me niet teruggeworpen in mijn ontwikkeling en ambitie. Die periodes hebben mij vooral duidelijk gemaakt hoe graag ik wil voetballen. Voetbal ben ik daardoor extra gaan waarderen. Ik richt mij volledig op ADO en denk er niet eens over na of ik ooit nog eens ergens anders speel. Bij ADO voel ik me volledig op mijn plek.”

Trainer Sjaak Polak is belangrijk voor Looijen. “Sjaak is een trainer die zijn spelers veel vrijheid geeft om acties te maken. Hij moedigt dat aan. Als aanvaller vind ik dat natuurlijk erg fijn.” Ze staart zich niet blind op een profbestaan. “Ik zit in mijn 3e jaar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en wil daarna nog een opleiding in een creatieve richting doen om me verder te ontwikkelen. Wat dat aangaat kijk ik op dit moment om me heen naar studies en online mogelijkheden. Welke opleiding het wordt weet ik nog niet precies.” Haar rentree komt steeds dichterbij. “Het doel is om weer fit te zijn bij de start van de tweede seizoenshelft, die voor ons vrijdag 29 januari met een bekerwedstrijd thuis tegen VV Alkmaar begint. Vanuit ADO Vrouwen worden we door fysiotherapeuten van B&B Healthcare begeleid. Ik heb daar destijds tijdens mijn knieblessure gerevalideerd en de afgelopen maanden ben ik daar ook weer heel veel geweest. We trainen iedere dag op het sportcomplex van voetbalvereniging Scheveningen. Maar ik wil weer wedstrijden voetballen!”

Meer berichten