Nieuwe uitdagingen voor Van Velsen met kampioensracetruck
Logo hetkrantje-online.nl
<p>Navigator Marco Siemons, monteur Michel en coureur Aad van Velsen glimmen van trots (foto: NvV).</p>

Navigator Marco Siemons, monteur Michel en coureur Aad van Velsen glimmen van trots (foto: NvV).

Nieuwe uitdagingen voor Van Velsen met kampioensracetruck

  •   keer gelezen   Sport

Stompwijk - Terwijl RTL7 de eerste twee weken van januari dagelijks beelden op televisie uitzendt van de Dakar Rally, die in Saoedi-Arabië gereden wordt, zit Van Velsen Rally Sport thuis in Stompwijk. 

De tweevoudig Sporteamprijswinnaar van Leidschendam-Voorburg (2017 & 2019) zou in dezelfde periode de Afrika Eco Race rijden, maar die werd wegens de COVID-19 pandemie al in oktober afgelast. Van Velsen Rally Sport richt zich momenteel op het inrijden en testen van de nieuwe racetruck, die van Afrika Eco Race 2020 winnaar Miklos Kovacs werd gekocht.

Coureur Aad van Velsen had in Saoedi-Arabië kunnen rijden, maar hij wil de volledige focus op zijn transportbedrijf in deze coronatijd houden. Er waren diverse teams die hem gevraagd hadden om met hun team mee te doen, maar dat vond Van Velsen ongepast naar zijn eigen team toe. Met de daar deelnemende Nederlandse equipes heeft Van Velsen veel contact. “We zitten met z’n allen in een appgroep. Per dag krijg ik wel zo’n 120 appjes.” Van Velsen kiest liever voor het echte avontuur in Noord-Afrika, the middle of nowhere met zijn uitgestrekte woestijnen en savanne. “Monegask Jean-Louis Schlesser bracht de ‘echte’ Parijs-Dakar onder de naam Afrika Eco Race naar de Afrikaanse woestijn en de Senegalese hoofdstad Dakar terug. Schlesser is een liefhebber.”

Voordat de nieuwe racetruck kon worden gekocht moest de oude racetruck worden verkocht. “Tijdens het afsluitende diner van de Afrika Eco Race van vorig jaar heb ik in een roezige bui tegen Kovac gezegd dat ik zijn racetruck zou kopen. Om een lang verhaal kort te maken: In november werd binnen een week onze oude racetruck op een dieplader door zijn nieuwe Duitse eigenaren in Stompwijk opgehaald en heb ik met mijn vrouw Nicoline de nieuwe racetruck op een dieplader in Hongarije opgehaald. Die Duitse jongens zijn volledig nieuw in de rallysport en meldden zich bij mij totaal onverwacht. We gaan ze eind juni in de Breslau Rally begeleiden.”

Navigator Marco Siemons, vader Aad en zoon - en monteur - Michel van Velsen, reden al eerder proef in Hongarije. “Het is een geweldige racetruck.” Met een zware truck en beperkte middelen maakte Aad van Velsen indruk in de internationale rallysportwereld met etappewinst, hoge etappeklasseringen en zijn onvoorwaardelijke dienstbaarheid naar gestrande collega-coureurs. “Ik heb 8 rally’s met het ‘Blauwe Schatje’, mijn oude racetruck, de finish gehaald en 4 rally’s achtereen het minste aantal banden stuk gereden. Dat zijn aansprekende cijfers in de truckrallywereld. Onze crew bestaat verder uit de monteurs Arie (René) Verhagen, Rob van Rijswijk, Bart Versteegen en Richard Eijgenraam, teammanager Rachel van Lier, technisch specialist Gerard van Veenendaal, Rob Steltman en Matthieu Mooren voor communicatie en fotografie, websitebeheerder Alex van der heide en Nicoline,voor de administratie.”

De nieuwe Scania racetruck is vergelijkbaar met de truck van de rallysportfamilie De Rooij. “De nieuwe racetruck is lager, heeft het beste chassis, weegt 1,5 ton minder dan de vorige, is een automaat, heeft een snellere overbrenging van vermogen en een beter wielophanging- en bandenaflaatsysteem. In de oude racetruck moest ik 100.000 keer schakelen, was ik net een rijdende snoeischaar en duurde een bandenwissel 17 minuten; nu 8. De motor is afgesteld door de vroegere engineer van Michael Schumacher, voormalig Formule 1-rijder. De komende maanden gaan we de truck inrijden en testen, en spuiten we ‘m in Van Velsen Blauw.”

In juni doet ook Van Velsen Rally Sport mee aan de Breslau Rally in Polen. “In Nederland zijn wel plekken om te testen, zoals in De Harskamp, maar een wedstrijd is altijd beter.” Van Velsen Rally Sport deed ook mee aan ‘Stompwijk in Actie’ voor Support Casper, de stichting van professor Casper van Eijck die onderzoek doet naar alvleesklierkanker. “Hebben we €555 mee opgehaald. Deze bieder mag een dag met ons mee testen.”

Nu Van Velsen Rally Sport nog professioneler wordt, moet het budget omhoog. Van Velsen: “Wat dat aangaat doe ik bij deze een oproep aan potentiële sponsors om zich bij mij te melden. Er zijn contacten met Ziggo Sport om meer media-aandacht te krijgen. Formule 1-commentatoren Olav Moll en Jack Plooij zijn enthousiast. Mijn ambitie blijft onverminderd een podiumplek in de Afrika Eco Race 2022.”

Meer berichten