Logo hetkrantje-online.nl
Vader Dennis (Forum Sport-trainer) en dochter Deau den Turk (Wilhelmus JO16-1) (foto’s: AW & privé).
Vader Dennis (Forum Sport-trainer) en dochter Deau den Turk (Wilhelmus JO16-1) (foto’s: AW & privé).

De talentvolle voetbalzonen en voetbaldochters van voetbaldieren

  •   keer gelezen   Sport

Leidschendam-Voorburg - In het eerste uur (19:00-20:00 uur) van het Midvliet radioprogramma Sporttribune werden vorige week maandag 3 voetbaltrainers en een (voormalig) clubbestuurslid geïnterviewd. Hun grootste gemeenschappelijke deler? Voetbalzonen en voetbaldochters.

Alexander Wagener

Dennis den Turk, de hoofdtrainer van zaterdag eersteklasser Forum Sport, voetbalde bij Ajax (11e -17e), AZ, De Graafschap en FC Den Haag. Zijn dochters Bibi (14; RKAVV) en Deau (15; Wilhelmus) wonen bij hun moeder. Hij volgt ze op gepaste afstand. “Ze hebben allebei een goede mentaliteit. Deau is centrale verdediger met een paar belangrijke voetbalkenmerken; snel, meedogenloos, goede trap. Haar handelingssnelheid en het bewaken van de verdedigende organisatie wanneer haar eigen ploeg in de aanval is kunnen beter. Bibi is een snelle verdediger; je komt haar altijd weer tegen. Ze heeft de drive om op te komen en weer op tijd terug te zijn.”

Jeugdinternational Deau doet deze krokusvakantie mee aan de Ajax Vrouwen Talentendagen. Ajax, een oude liefde van Dennis. “Ik heb er de basis van mijn loopbaan gelegd. Het doet me wel wat dat Deau daar nu meetraint. Ik begreep dat haar eerste training goed ging. Vrijdag is haar tweede training. Maar het belangrijkste is, en dat geldt voor allebei, dat ze plezier in het spelletje hebben.”

Marcel Commers, tot voor kort bestuurslid technische zaken bij zondag tweedeklasser Wilhelmus, begon en eindigde met voetballen bij Wilhelmus. “Mijn zoon Tom is selectievoetballer, wat ik ook heel lang als eerste elftalspeler was. Tom is centrale verdediger of verdedigende centrale middenvelder en gaat altijd voorop in de strijd. Hij ziet het spelletje prima en heeft een goede pass en schot in zijn benen. Hij speelde niet lang in het eerste elftal. Dat hoeft voor hem ook niet meer. Hij runt een strandtent. Eigen ondernemer zijn kost veel tijd.”

Commers heeft ook een ‘bonuszoon’ Kris. “Stiefzoon klinkt zo raar. Kris voetbalde bij ons in het 1e en 2e, maar stopte 2 jaar geleden. Hij was een slimme en kopsterke spits. Ik ben trots op die gasten.”

Kenneth Soechit, de hoofdtrainer van zaterdag vierdeklasser SEV, voetbalde zelf nog een jaar in Sparta JO19, maar een latere zware blessure deed hem vroeg met prestatief voetballen stoppen. Hij voetbalt nog bij de veteranen van “mijn club” Toofan. “Mijn twee dochters voetballen bij RKDEO. Jaya, 13, in de MO15-1 en Anjali, 20, in Vrouwen 1. Ze verschillen van positie en speelstijl. Jaya is rechtsbuiten of rechtshalf en heeft een goede voorzet. Anjali is een echte verdedigende middenvelder. Ze verovert ballen en in de omschakelmomenten komt ze voor het vijandelijke doel.” Net als hun vader besteden ze veel tijd aan voetballen. “Twee keer trainen en spelen op zaterdag, Jaya, en zondag, Anjali. Een vroege wedstrijd van Jaya kan ik zien; een wedstrijd van Anjali altijd. Zo blijven we elkaar goed volgen.”

Patrick Kamperveen, de hoofdtrainer van zondag derdeklasser Stompwijk’92, voetbalde onder anderen in Oranje O14 en bij SVV (onder Dick Advocaat!), AZ’67, Uniao Leiria en Belenenses (beiden in Portugal). “Ik begon en eindigde mijn loopbaan bij RCL, waar mijn zoon Angelo, 14, ook begon. Hij voetbalt nu voor het 5e jaar bij Sparta. Zijn moeder, opa of ik brengen en halen hem, of hij wordt met een Sparta-busje afgezet. Hij is een van nature tweebenige spits. Hij traint al af en toe met de O16 mee. Mijn dochter Malia, 17, is aanvoerder en rechtsbuiten van Meerburg MO19, waar ze plezier heeft. Ze basketbalde 3 jaar geleden nog in de topjeugd bij ZZ Leiden, maar was de verplichtingen en verre reizen zat. 4VWO vond ze belangrijker. Nu zit ze in 6VWO. Voetballen vindt ze gewoon leuk.”

Meer berichten