Logo hetkrantje-online.nl
Toernooibeeld uit het pre-coronatijdperk (foto: Catch of the Day BV).
Toernooibeeld uit het pre-coronatijdperk (foto: Catch of the Day BV).

Eenmalig andere opzet officieuze start cricketseizoen

  •   keer gelezen   Sport

Leidschendam-Voorburg - Op komend weekend wordt de officieuze opening van het cricketseizoen in de Haagse regio gehouden. In restaurant ChicKing, binnenkort gevestigd in de Westfield Mall of the Netherlands, kent het evenement een nieuwe sponsor. 

Door corona krijgt het evenement een andere opzet: geen T20-toernooi op één dag met vier deelnemers, maar drie wedstrijden met drie deelnemers, op drie dagen en twee locaties. Op deze manier wordt voldaan aan de coronaregels. Helaas is er nog geen publiek welkom.

De ChicKing Cup wordt financieel mogelijk gemaakt door ChicKing, de gemeente Den Haag en Voorburg CC. Op 18 april trappen de Haagse topploegen HBS en HCC af met een 35-overwedstrijd. Aan de Groene Zoom ontvangt Voorburg CC op 24 en 25 april achtereenvolgens HCC en HBS. Dat zullen 40-overwedstrijden zijn. Hoofdklasser Quick kan als gevolg van de coronaregels helaas niet deelnemen.

Mochten alle teams één keer winnen, dan gaat de ChicKing Cup naar het team met de hoogste netto-runrate. Dat is het aantal runs dat een team per over scoort, minus het gemiddelde aantal runs per over dat men tegen krijgt.

In coronajaar 2020 kon een halve reguliere competitie worden afgewerkt. HCC, HBS en Voorburg CC eindigden in de reguliere Topklasse (50 over-)competitie respectievelijk als eerste, zesde en derde. Er was geen landskampioen en geen promotie of degradatie.

Voorburg CC

Na een mindere periode heeft VCC de weg naar boven duidelijk weer gevonden. Bonus voor de Voorburgers was dat Bas de Leede, die een contract had in Engeland, niet in Londen terechtkon en als captain van VCC 1 zijn progressie liet zien met 382 runs en een gemiddelde van maar liefst 63.67 runs per innings. In de aanval waren vooral Viv Kingma en Philippe Boissevain belangrijk. Sybrand Engelbrecht en Logan van Beek hebben zich aangemeld bij VCC. VCC heeft vier internationals die ten tijde van de ChicKIng Cup in Nepal zullen zijn: De Leede, Kingma, Boissevain en de debuterende 17-jarige Aryan Dutt.

VCC-voorzitter Kobus Nel laat weten: “Wij zijn blij dat we in 2020 derde werden met een zeer jong team dat voor 90% uit eigen kweek bestond. Belangrijk is ook dat andere spelers uit onze jeugdafdeling kunnen doorgroeien naar Topklasseniveau. Helaas kan de ChicKing Cup dit jaar nog niet op de gebruikelijke wijze worden gespeeld, maar ook deze wat uitgebreidere wedstrijden vormen een prima aanloop naar het reguliere seizoen.”

ChicKing Championship (helaas geen publiek, te volgen via livestream) op 18 april 2021 – 13.00 u : HBS-HCC (35 overs); 24 april 2021 - 12.00 u : VCC-HCC (40 overs) en 25 april – 12.00 u : VCC-HBS (40 overs).

Meer berichten