Logo hetkrantje-online.nl
<p>Vanaf komend seizoen is Jacky Adam niet meer in het Wilhelmus tenue te bewonderen (archieffoto: AW).</p>

Vanaf komend seizoen is Jacky Adam niet meer in het Wilhelmus tenue te bewonderen (archieffoto: AW).

Smaakmaker Wilhelmus Jacky Adam stapt over naar VUC

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Vanaf komend seizoen voetbalt Jacky Adam in de zondag eerste klasse bij VUC in Den Haag-Mariahoeve. 

Door Alexander Wagener

Onder toenmalig Wilhelmus-voorzitter Frank Nihof beleefde de Voorburgse voetbalvereniging een neergang en een opgang vertelde hij in september 2015 in Het Krantje. “In 2004 hadden we 350 leden. In 2008 waren we eigenlijk technisch failliet, maar we hebben de boel met zijn allen knap overeind gehouden. Het sportpark is gerenoveerd en er zijn 1200 leden. De club is klaar voor de periode 2015-2020.” Uit die magere periode kwam wel een ‘pareltje’ voort. Jacky Adam (21). De spel- en smaakmaker brak nog als jeugdspeler door bij de huidige tweedeklasser.

“Ik was 6 jaar toen ik bij DHL in Delft met voetballen begon in de mini-F’jes”, zegt de bescheiden balvirtuoos. “En ik was 8 jaar toen ik naar Wilhelmus ging. Bij DHL was ik nog F-junior toen ze me in de E-junioren plaatsten. Ik wilde liever met leeftijdgenootjes blijven spelen. Mijn ouders zochten en vonden Wilhelmus.” Dat hij talent had was zonneklaar. “Zoiets over jezelf zeggen is moeilijk, maar ik had al vroeg een hoop stagerondes bij verschillende betaald voetbalclubs. Ze vonden mij te lief. Ik moest kennelijk meer gaan pingelen of zo. Of iets meer mijn mond open doen. Een rare reden.”

Onder toenmalig trainer en oud-eerste elftalspeler Haico Herbert debuteerde hij op zondag 18 december 2016 uit tegen Antibarbari in Rotterdam “Hij is heel timide buiten het veld, maar hij heeft me verrast met zijn fysieke spel. Hij kan dat al goed aan. Ik hoop dat de club rustig met hem omgaat en hem ook weet te behouden. Het is de bedoeling dat we spelers als hem niet laten gaan, toch?” Adam zelf hoorde het een week van tevoren dat hij mee mocht. “Door blessures had het eerste te weinig spelers. In de 70e minuut viel ik in en in de 80e minuut scoorde ik. Het werd daar 1-3. Het seizoen 2017-2018 was mijn eerste hele seizoen.”

Op 19 mei 2019 promoveerde Adam met Wilhelmus naar de tweede klasse. Bij koploper HMSH werd met 3-0 gewonnen. Hij scoorde zelf één keer. Een week later werd Wilhelmus kampioen in de derde klasse. Adam scoorde thuis tegen WCR (3-1) opnieuw één keer. Kevin Besamusca (14) werd clubtopscorer; Adam (13) werd tweede. De afgelopen twee seizoenen werd door corona nauwelijks competitie gevoetbald. Toch besloot Adam over te stappen naar VUC. “Ik heb met hoofdtrainer Jeroen Hoefnagel gesproken. Hij heeft een goede visie op het spelletje. Ik wil het hoogste bereiken wat ik kan bereiken en bekijk het van jaar tot jaar. Een precies plan heb ik niet.”

Over zijn toekomstige rol in het elftal zijn gedachten uitgewisseld. “Daar staan we hetzelfde in. Mijn voorkeur is spelen op ‘10’ of als linksbuiten. VUC is een stapje hogerop, komt vaker in de krant, trekt meer publiek en heeft een sterkere spelersselectie. Ik weet niet waar het toe leidt. We zullen zien. Bij Wilhelmus toonden ze begrip om voor mezelf te kiezen.”

Wilhelmus-trainer Oscar Laguna Burgos denkt dat het voor Adam inderdaad tijd is voor een stap omhoog. “Ik had graag gezien dat hij voor een club had gekozen die minimaal hoofdklasse niveau speelt, omdat ik denk dat hij dat niveau zeker aan kan. Maar goed hij is nog jong en heeft dus ook nog tijd. Op den duur denk ik dat hij op 3e of 2e Divisie mee zou kunnen komen, als hij zich door blijft ontwikkelen.”

Adam hoopt dat de alternatieve duels in om de KNVB Regio Cup dit seizoen nog doorgaan. “Dat zou voor mij een mooie afsluiting zijn bij Wilhelmus waaraan ik veel heb te danken.”

Meer berichten